Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zdaję sobie sprawę, że było już pełno podobnych tematów, aczkolwiek nie widziałem konkretnie mojego motoru...

Dane auta:

BMW E87 116i (116km) 2005r. 250tyś km

Dlatego mam dylemat co do nowych klocków i tarcz na przód do mojej Beemki.

Chłopaki u których robię moje auto zajmują się tylko i wyłącznie BMW i Mini więc mają pojęcie o NASZEJ marce.

Podpowiadaj abym wrzucił oryginały na przód (klocki+tarcze) bo na innych mogą być drgania bardzo mocno odczuwalne ale czy na pewno?

Dlatego chciałem jeszcze od Was usłyszeć jakieś sugestie, czy faktycznie tylko oryginały wchodzą w grę (na przód?), czy nie ma bardzo dobrych zamienników na których koła będą prawidłowo się zachowywały, typu ATE, ZIMMERMANN, BREMO, itd...

Co byście mi polecali ?????

Dodam tylko, że dużo jeżdżę tym autem po autostradach.

Z góry dzięki za każdą odpowiedź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jeździłem na oryginałach, ale jeździłem na Textarach, TRW i zwykłych ATE, Boschach i bicia nigdzie nie zauważyłem. Nie jeźdźe wyczynowo, ale wolno też nie śmigam, także mocne hamowania z większych prędkości nie są mi obce. Wszystkie zachowują się dla mnie tak samo. Teraz mam ATE Ceramic na przedniej osi i jestem pod wrażeniem czustości felg. Są czystsze niż te na tyle które hamują dużo słabiej. Jakość hamowania taka sama jak wspomnianych wyżej zwykłych klocków, także ja polecam. Przypomne że nigdy nie jeździłem na oryginałach.

P.S.

Ostatnio miałem przyjemność śmigać koło 100km BMW 750i z 2015 roku, 450KM z oryginalnymi hamulcami i dawały radę z 250 km/h hamować:)

Opublikowano

Dzięki za odp

Powiem szczerze, że najbardziej się przymierzałem do firmy ATE...

..... a gdybym się zdecydował na klocki ATE to razem już z tarczami ATE, czy może innej firmy?

Wiadomo jak się dobiera klocki i tarcze - tarcze twarde, a klocki miękkie ale czy zestaw klocków z tarczami ATE się sprawdzą, czy lepiej coś pokombinować z firmami, np. klocki ATE, a tarcze TRW?

Opublikowano (edytowane)
Ja niestety nie mam klocków do wymiany xD ale za każdym razem jak czyszczę felgi to marzę o klockach ceramicznych które nie pylą tak jak zwykłe, więc pomyśl czy nie takie. Edytowane przez 116i120i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wcześniej miałem textar tarcze, textar klocki. Brudziły jak cholera. Jak się skończyły Textar zwykłe klocki to wsadziłem ATE ceramic. Po tych wpadną ceramiczne Textary, bo jakoś mam sentyment do tej marki:) osobiście nie stosuje tarcz typu nacinane, nawiercane, ponieważ wedługnie osłabia to materiał. Pewnie i mocniej hamuje, ale jak wspomniałem nie jeźdźe wyczynowo.
Opublikowano

Panowie, a jeśli chodzi o trwałość to klocki ceramiczne wystarczają na dłużej?

Patrzyłem na ceny to są 2 razy droższe od zwykłych i ciekaw jestem czy przekłada się to też na wytrzymałość.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tego nie wiem cały czas jeźdźe :) podejrzewam że żywotność podobna.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dowiadywałem się i jest tak jak piszesz. Podobna żywotność.

Ponoć niektóre firmy strasznie się "skopały". :(

Dlatego kupię TEXTAR-y i zobaczymy co będzie.

Generalnie wielkie dzięki za pomoc Panowie i miłej jazdy :D