Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przepraszam za temat jakich miliony.

Przy prędkości około 80km/H przy leciutko dodawaniu i dopuszczeniu gazu słychać równomierne pukanie. Slysze jakby dochodziło gdzieś z okolic prawego koła ale pewny nie jestem. Płukanie brzmi jakby ktoś pytał palcem w pudełko od pringels. Tak mi się kojarzy.

Przy mocnym przyspieszeniu nie słychać tylko przy lekkim na granicy hamowania silnikiem A lekkiego przyspieszania.

Co to może być?

Przed chwilą sprawdziłem zawieszenie. Wszystko sztywne. Żadnych luzow.

Na postoju "p" w automacie jak ruszam autem przed tył to słychać stuk gdzieś z okolic tyłu

Opublikowano
Jak zawieszenie ok to sprawdź wał,krzyżak na wale,podpore wału i mocowanie dyfra czy nie ma nigdzie luzów.Znajomy miał w E39 takie objawy i okazał sie krzyżak na wale gumowy ten co łączy dwie połówki wału.
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź. W weekend wejdę pod samochód. Możliwe że to będzie coś z wałem, bo w jakimś innym temacie wyczytałem że walniety łacznik może skutkować też wibracjami A ja takie odczuwam. Podejrzewałem opony zimowe ale być może to wał.

Jak już zacznę rozbierać i sprawdzać to być może warto byłoby wymienić od razu wszystkie elementy wału. Krzyżami łączniki itp.

Pytanie co rzeczywiście warto powymieniac? Auto ma 200k więc i tak pewnie zaraz coś się pokazuje. I jakby ktoś był w stanie podać nr czesci? Szczególnie krzyzaka. Na realOEM nie ma oddzielnie tej części. A nie chce kupować w ciemno.

Mam napęd na 4 koła więc wal przedni również warto podratować.

Opublikowano

Tak mnie męczyło że nie wytrzymalem do weekendu.

Mam przyczynę!

Rozwalony krzyżak. Ten metalowy w przegłubie.

Tylko teraz pytanie. Gdzie można to kupić? Nie mogę znaleźć do e61.

Macie może jakieś namiary? Nr części? Wymiary? Gdzieś na forum znalazłem że ktoś zakładał od mercedesa w123. Jest sens takich przeszczepów?

Opublikowano

Poszukiwań ciąg dalszy.

Krzyżak wymieniony bo rzeczywiście miał luz. Podpora wału wymieniona. Łącznik gumowy wymieniony.

Puka coraz mocniej. Podejrzewam jeszcze półosie. Po numerze z realoem znalazłem w Internecie zamienniki ale różnią się wymiarami między sobą. Jedna 670mm inna z kolei 658 chyba. Jaki wymiar rzeczywiście trzeba by było kupić?

Znalazłem też filmik na którym komuś puka dokładnie tak jak mi.

Opublikowano
Poszukiwań ciąg dalszy.

Krzyżak wymieniony bo rzeczywiście miał luz. Podpora wału wymieniona. Łącznik gumowy wymieniony.

Puka coraz mocniej. Podejrzewam jeszcze półosie. Po numerze z realoem znalazłem w Internecie zamienniki ale różnią się wymiarami między sobą. Jedna 670mm inna z kolei 658 chyba. Jaki wymiar rzeczywiście trzeba by było kupić?

Znalazłem też filmik na którym komuś puka dokładnie tak jak mi.

Co to może być?

Wrzucę jeszcze później mój film to zamieszczę też link.

M

Opublikowano
Przegub,krzywa piasta lub nie dokręcone któreś koło tak jak to było nie dawno w przypadku mitsubishi mojej żony objawy identyczne i okazało się że po zmianie łożyska mechanik nie dokręcił dobrze przedniego koła i brak jednej szpilki a reszta była poluzowana.
Opublikowano

Koła na 100% dokrecone bo sprawdzalem w pierwszej kolejności. (Nauka na własnym błędzie z przeszlości)

Także kolejny podejrzany to półosie do sprawdzenia.

W przyszłym tygodniu dam znać co i jak.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Półosie wymienione. Hałas zniknął. Jednak jeszcze gdzieś mam lekki luz. Gdy bardzo delikatnie hamuje aż do zatrzymania auta, i kiedy auto już stanie po ułamku sekundy czuje delikatne pęknięcie takie bardzo głuche które bardziej czuć jak słychać. Np. W korku.

Jak sprawdzić gumy mocujące skrzynie i te tuleje mocujące dyfer? Oglądałem wszystko i sprawdzałem. Szarpalem i poważaniem ale nie zauważyłem żadnych luzów.