Skocz do zawartości

3.0 m57 brak mocy i dziwny upust powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od jakiegoś czasu borykam się z problemem dosyć ciężkim w usunięciu. Mianowicie auto szybko wkręca się na obroty jednak to nic nie daje. po przekroczeniu 1500 obrotów słychać jak ucieka ciśnienie z doładowania i auto jedzie bo musi a nie jedzie bo chce. Myślałem, że IC odsłużył swoje więc go wymieniłem na nowy co profilaktycznie nie jest strzałem w kolano. Problem niestety pozostał.

ciągle słyszę świst podczas dodawania gazu i dosyć mocno słyszalne jest jak gaz odpuszczę. Gumy ok, IC ok.

gdzie szukać rozwiązania ?

kolega zainteresował się tematem i mówi, że coś odpowiedzialnego za upust nadmiaru ciśnienia, na zasadzie blow off puszcza doładowanie ( w ogóle nie trzema ). Nazwał tą część gruszką...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Obejrzyj dokładnie wszystkie rury między turbiną a intrcoolerem i dalej intelcooler a EGR. Skoro słyszysz świst to znaczy że jest dziura. W tych autach z tego co wiem nie ma niczego do upuszczania ciśnienia. Gruszka służy do sterowania turbiną i nie ma nic wspólnego z upuszczaniem ciśnienia. Jak chcesz więcej owiedzieć to polecam poczytać. Podłączałeś auto pod komoa? Popatrz ile chce komputer aby turbina pompowała a ile daje. Tylko użyj INPY, a nie jakiegoś uniwerselnego badziewia co do BMW się nie nadaje.
Opublikowano
  • Autor

temat do zamknięcia.

sprawdzałem wszystkie rury bo myślałem, że doładowanie gdzieś ucieka. okazało się, że ten świst to było zasysanie lewego powietrza przez nieszczelny oring przed sprężarką :)

może komuś pomoże ta informacja...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jednak nadal problem zaczął występować.

Świst powietrza ustał i zbiera się z dołu lepiej chociaż to jeszcze nie to. Mianowicie podczas jazdy, na dowolnym biegu przy obrotach od 2 tyś wzwyż znowu to samo, słyszę i to wyraźnie bez uchylania okna świst doładowania. Ręce opadają...

Opublikowano
Kolektor wydechowy (stalowy) zapewne popekal i wydaje te dzwieki. Wymień na żeliwna wersje, daj nowe uszczelki i powinno byc ok :cool2:
Opublikowano
  • Autor

jest jakiś sposób na sprawdzenie kolektora bez zdejmowania ? chcę się upewnić bo kolektory no name chodzą za 300 zł a to nie sztuka się wypłukać

edit:

wyczytałem, że przy nieszczelności kolektora występują następujące objawy:

objawy standardowe, czyli "skakanie obrotów" na zimnym, czuć spaliny z nawiewów, nierówna praca po odpaleniu na mrozie przez kilka sekund itd.

u mnie nic takiego nie występuje...

Opublikowano

Musisz zdemontowac kolektor i go obejrzec czy ma pekniecia. Jesli ma to masz przyczyne. Widze, ze u Ciebie m57, wiec falowan obrotow nie bedzie bo nie masz sondy lambda. Smrodu nie musi byc, jesli pekniecie jest male, jednak przy wzroscie cisnienia w kolektorze spaliny probuja uciekac i stad gwizdanie jakby zatarlo turbine. Na razie nic nie kupuj, tylko sprawdz stan kolektora, uszczelek, lacznika elastycznego, obudowy katalizatora, przylacza egr do kolektora itd itp.

U mnie identyczne objawy jak u Ciebie powodowalo spekanie kolektora na zgrzewach i flanszy (widac proby spawania poprzedniego właściciela :/ ).

8e80157b41f40986.jpg