Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam e39 touring automat m54b25. wydaje mi sie ze slabo przyspiesza. czy ktos moglby zmierzyc przyspieszenie na 4 biegu 80-120km/h w automacie? u mnie wychodzi 13,5s, na trzecim niegu 8,5s.

Opublikowano
zero bledow, parametry w inpie w normie. szukam lewego powietrza, ale teoretycznie sprawdzone i nigdzie nie widac, odma szczelna, przewody od odmy nowe, guma od przeplywki nowa, silnik pracuje bardzo ladnie, sprezanie 12,5-14bar. do setki ma ok 10,5s, na lpg i tak samo na benzynie.
Opublikowano

To więcej niż mój 2.0 i to na 1 vanosie więc po co mierzyc przyspieszenie na poszczególnych biegach jak widać że coś nie tak. Dużo by pomogła hamowania o ile wszystko gra. Układ paliwowy dolotowy który się sypie już po tych latach i zapłonowy. Plus elektronika.

12.5 i 14 to cylindry które są obok siebie? Jest różnica ale tragedii nie ma.

Opublikowano
z tym ze automat ma inne przelozenie i 4-ka w automacie to jak 5-ka w manualu. dlatego chialbym zeby ktos zbadal przyspieszenie w automacie na 4-tym biegu. swiece nowe, fajki cewek przekladane z innego, dolot sprawdzany i raczej jest szczelny.
Opublikowano
No i co z tego jak masz baaardzo kiepskie przyspieszenie od 0-100.. Zwykle najstarsze 2.0 lepiej jeździ niż 2x vanos i to 2.5 silnik. Jak tak bardzo jesteś pewny wszystkiego co pisałem to jedź na hamowanie. Bo to normalne nie jest.
Opublikowano

Przecież 2.5 M54 ma trochę powyżej 8 sek do setki. A tutaj masz o wiele gorsze osiągi niż zwykle najstarsze 2.0

1 sek na przyspieszeniu do 100km/h to bardzo dużo. A ty masz 2 sek gorzej. To już jest bardzo mocno wyczuwalne

Opublikowano

czytaj uwaznie co jest napisane: m54b25 e39 touring automat. zobacz teraz dane chociazby z tej strony: https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/bmw/seria-5/e39/touring/silnik-benzynowy-525-i-192km-2001-2004/ (manual 8,5s; automat 9,3s)

po drugie (juz to pisalem) automat ma inne przelozenia i np w 2.0 w manualu na 5tym biegu wskazowka obrotomierza idzie rownolegle z predkoscia, to u mnie tak jest na 4tym biegu. wiec teoretycznie jak zbadasz na 5tce przyspieszenie 80-120 to wtedy mozesz porownac czy jest szybszy od mojego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo dobrze, że chcesz porównać elastyczność, to bardziej miarodajne, na 0-100 wpływ ma bardzo dużo czynników. Może ktoś z takiej wersji jak Twoja w końcu poratuje wynikiem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.