Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Do sedna.

E93 produkcja czerwiec 2011.

Przy zakupie, dach był otwierany i zamykany 3 razy.

Bez odpalonego silnika. Na zapłonie i na silniku.

Wszystko działało.

Wróciłem do domu. Trasa 850km. Otwarłem dach po przyjeździe. Było ciepło ale czy było +14...Nie wiem.

Dachu już nie dało się zamknąć.

Szyby idą w dół. Bagażnik idzie w górę i system się blokuje. Wyskakuje mi błąd szyby na wyświetlaczu. Szyby wtedy nie działają a guzik od dachu miga na czerwono.

Ktoś wie w czym leży problem?

Na necie jakiś amełykanin pisał, że siadly mu jakieś czujniki.

Czy ktoś z was miał taką akcję? Może ktoś zna rozwiązanie?

Czy lepiej udać się do serwisu?

Czytałem że to delikatny system.

Obrazki poniżej.

https://ibb.co/jbJEeH

https://ibb.co/hioamx

Opublikowano
Otwórz spowrotem dach , otwórz bagażnik i sprawdź czy klapa zabezpieczająca jest w odpowiedniej pozycji i czy dobrze dotyka czujników , poruszaj delikatnie na . Zamknij bagażnik i spróbuj zamknąć dach . Mogło się tez coś zaklinować i możesz mu ale delikatnie ręka pomoc , ale to w ostateczności
Opublikowano

Dzięki.

Niestety mam kawałek.

Chcę zawołać do auta gostka z komputerem.

Czytałem, że w USA gostek musiał dach rozmontować bo sensor w dachu padł... Mam nadzieję że u mnie nie jest aż tak poważnie. Choć objawy identyczne....

Opublikowano

dobierz sie do pompy dachu i ręcznie włącz przekaźnik są dwa więc 50/50 hehe powinien ruszyć

ew odłącz którykolwiek z przewodów hydraulicznych i ręcznie wszystko tylko sie troche oleju wyleje

tam jest kilka czujników jedne zwykłe ale tez z efektem Halla jakby koles od kompa nie dawał rady to dzwoń jak będzie połączony postaram się pomóc

Opublikowano
Oddałem auto do serwisu. Padł czujnik halla w dachu. Nowy 150 zł plus robocizna 300. Auto odbieram we wtorek.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, mam ten sam problem

Gdy próbuje zamknąć dach to otwiera się tylna klapa, dalej brak reakcji. Nie wychodzi z bagażnika reszta dachu.

Zaczęło się od tego ze nie mogłem otworzyć dachu, jak trzymałem przełącznik w pozycji otwierania to szyby się ładnie opuściły, odryglował się ale nie ruszał dalej, ręką go delikatnie unosiłem to był odbezpieczony. w końcu za którymś razem ruszył, rozłożył się prawidłowo ale teraz żeby już zamknąć, to tylko ta tylna klapa się podnosi i dalej nic.

Który to był czujnik, gdzie sie znajdował? Proszę o jakieś wskazówki, odwdzięczę się jakoś :)

EDIT:

Na angielskim forum naprowadzili mnie na przekaźniki.

https://www.bimmerforums.co.uk/forum/f125/e93-convertible-roof-top-problem-roof-wont-fold-down-come-up-diy-fix-t263225/

Pobawiłem się nimi, zamieniłem miejscami i była reakcja, jeden z nich najprawdopodobniej padł. Pozdrawiam.

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć,

Może ktoś się orientuje, co może być problemem w ryglowanie dachu? Dach otwiera się bez problemu, zamyka również, ale czasem się nie rygluje. Trzeba jakby przerwać zamykanie i po chwili je kontynuować, wtedy wszystko gra.

Czy to kwestia jakiegoś czujnika?

Sprawdziłem poziom oleju w układzie, jest ok.

Może kwestia aktualizacji softu?