Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na tym forum także przepraszam jeżeli piszę nie w tym dziale co trzeba.

Panowie mam problem z klimatyzacją a mianowicie chodzi o to że byłem wczoraj na przeglądzie. Goście wpuszczali azot i powiedzieli że jest nieszczelność nie wskazując miejsca takowej nieszczelności. Powiedzieli, że gdzieś na "chłodnicy" oczywiście skasowali pieniądze że usługę i kazali wymienić chłodnice na nową zeby wpuścić gaz i teraz mam pytanie do was czy jest możliwość sprawdzenia samemu i wyłapania tej nieszczelności ? jeżeli tak to proszę o poradę jak to zrobić z góry dzięki za pomoc :))

Opublikowano

Jak duży jest ubytek gazu? Po jednym dniu ucieka cały gaz? Jeśli nie, to musisz liczyć się z kosztami. Znaczy nabić klimę z kontrastem UV i sprawdzić po kilku dniach gdzie jest wyciek. Potem usunąć gaz jeśli został w układzie i wymienić uszkodzone części. Potem ponownie nabić klimę i cieszyć się chłodem.

Druga strona problemu to wymień chłodnicę jak zalecili w warsztacie. Tylko tu nie masz pewności że wyciek był w jednym miejscu.

Opublikowano
Goście powiedzieli, że ubytek jest nieduży i że z miesiąc gaz będzie a potem się ulotni, sprawdzali w ten sposób że wpuszczali azot i psikał jakąś pianą po chłodnicy i patrzył gdzie jest nieszczelność, nie wiem czy przybrana metoda jest prawidłowa ? jeśli chodzi o chłodnicę to jeżeli miałbym pewność że jest faktycznie nieszczelna to bym ją wymienił ale goście byli jacyś przyczajeni, żadnej pewności nie mieli dlatego chce to zweryfikować, bo jak chłop gada "że wydaje mu sie że to chłodnica " to nie jest przekonywujące. czyli jedyną metodą sprawdzenia jest tylko wpuszczenie gazu z czynnikiem UV ? dzieki za odpowiedź pozdrawiam :)
Opublikowano
Nabicie klimy z kontrastem pozwoli na pewne zdiagnozowanie nieszczelności.To jest najdroższy sposób i zarazem najbardziej dokładny. Z drugiej strony zapytaj tam gdzie nabijają klimę, czy mają lampę UV . No i za gaz odessany nie musisz płacić, przecież po wymianie nieszczelnych elementów on wróci do Twojego samochodu ;)