Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nadzieję, że ktoś pomoże mi rozwiązać problem z którym się borykam :mad2: . Mianowicie padł mi silnik w moim e36, cały osprzęt wskazywał, że jest to m44. Z tego co wiem to ktoś już wcześniej robił na 100% swapa z 1.8 na 1.8is . Tak więc zakupiłem słupek m44, w trakcie rozkręcania i dostania się do rozrządów tych dwóch silników, zauważyłem różnice w budowie tychże rozrządów, moje przypuszczenia wskazują na to, że jest to jednak m42, nie tak jak wskazywał osprzęt. Czy jest to możliwe aby m42 został złożony na osprzęcie z m44??? gdzieś widziałem w jednym poście, że podobno przy końcówce produkcji m42 były montowane w pewnej części z osprzętem z m44.....? :mad2: dodam zdjęcia tych dwóch rozrządów i mam nadzieję,że ktoś z was będzie w stanie rozwikłać tą zagadkę :cool2:

Niby m44??? które było w moim e36

KkzuOXy.jpg

Zakupiony słupek m44??

tBAvnRk.jpg

Opublikowano

Drugi silnik to też może być M42, konstrukcja układu rozrządu po 1994r. zmieniła się ponieważ koło zwrotne zastąpiono ślizgiem tak samo jak w M44.

A wałki rozrządu masz na szklankach jak w M42 czy dźwigienkach jak w M44?

Jak masz ściągniętą miskę to zrób foto jak wyglądają natryski na denka tłoków.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Dokładnie tak jest, w ramach wyjaśnień silnik m42 po roku chyba 1995 został zmodyfikowany, to znaczy dostał pewne rozwiązania konstrukcyjne z m44 niemniej jednak są to na tyle kompatybilne rozwiązania, że bez przeszkód i modyfikacji jest się w stanie je pozamieniać. W moim przypadku wystarczyło zamienić obudowy rozrządu. Chodzi mi o jednostkę 1.8 nie 1.9. Temat uważam za zamknięty :lol: