Skocz do zawartości

530d - tryb awaryjny skrzyni przy redukcji po rozgrzaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam E60 w automacie, z którym mam kłopot. Kiedy jadę około 80 km/h (i wzwyż) i mocniej depnę wyskakuje błąd skrzyni biegów i włącza się tryb awaryjny. Dzieje się tak tylko przy dłuższej jeździe, kiedy auto jest rozgrzane, podczas krótszej problem nie występuje i skrzynia działa jak należy. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika problem znika. Obroty nie falują, skrzynia zmienia biegi płynnie i nie szarpie. Tutaj rodzi się moje pytanie - myślicie, że wymiana oleju w przekładni rozwiąże problem czy jest to zwiastun poważniejszej usterki? Czytałem, że auto może wariować przy słabym akumulatorze, został wymieniony i problem nadal występuje.
Opublikowano
Dzięki wielkie, odezwałem się do danyego na pw, aby dopytać, czy miał identyczne objawy. :)
  • 5 lat później...
Opublikowano

Obstawiałbym elektrozawór. Sprawdż, czy zawsze dzieje się to na tym samym biegu. Ja sprawdzałem jadąc na manualu. Już teraz nie pamiętam, czy to był 3 czy 4 bieg. Po wymianie elektrozaworu problem ustąpił. Przy okazji zdjęcia miski olejowej warto (jeżeli nie było to robione) wymienić uszczelkę płyty zaworów (taka metalowa z gumowymi uszczelnieniami i odbojniki, takie małe gumowe stożki, odpowiadają za kulturę zmiany biegów). Koszt w sumie żaden jak coś się robi przy mechatronice, a okazja często się nie zdaża aby tam zaglądać. Są fajne filmy co i jak się rozbiera, jak ktoś nie robił/nie widział tego nigdy.