Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

BMW e90 2008r. przedlift, 2,0 benzyna, automat. Mam problem z prawidłowym działaniem lusterka prawego. Lusterka podgrzewane, składane i chyba fotochromatyczne (ramka wokół wkładu).

Gdy przełącznik lusterek przełączony jest na lusterko lewe, po wrzuceniu biegu wstecznego wkład lusterka prawego opuszcza się w kierunku krawężnika, najczęściej za bardzo opada. Po wyłączeniu z biegu wstecznego wkład lusterka "szaleje", jednym razem wraca w kierunku położenia pierwotnego ale ustawia się w dowolnym położeniu nie wracając na swoje miejsce, potrafi się odchylić od samochodu, pójść za bardzo do góry pokazując "chmury" a czasami nawet jeszcze bardziej skierować się w stronę krawężnika.

Gdy przełącznik lusterek przełączony jest na lusterko prawe, po wrzuceniu biegu wstecznego pozostaje w spoczynku co jest prawidłowe, jednak zauważyłem że po wyłączeniu samochodu wkład lusterka ustawia się w dowolnym kierunku - odchyla, pochyla w kierunku krawężnika, itp.

Co może być pomocne przy rozwiązaniu problemu: wcześniej przez okres 2 lat wszystko działało ok., takie działanie pojawiło się tej zimy chyba przy większych mrozach i nie ustąpiło, przy dużych mrozach potrafiła zapalić się kontrolna akumulatora w samochodzie, co obecnie nie występuje. Lusterko nie było uszkodzone.

Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem.

Jacek

Opublikowano
trzeba rozebrac obudowe lusterka i wyczyscic w srodku z brudu mechanizm. Ja to zrobilem troche niedbale wd40 i pare miesiecy dzialalo ok, potem problem wrocil
Opublikowano
trzeba rozebrac obudowe lusterka i wyczyscic w srodku z brudu mechanizm. Ja to zrobilem troche niedbale wd40 i pare miesiecy dzialalo ok, potem problem wrocil

Dziękuje za informacje. Czy trudno się rozbiera obudowę lusterka i jak ją zdjąć? Na co zwrócić uwagę, czy są jakieś niebezpieczeństwa? Czy mechanizm uda się wyciągnąć z lusterka aby go dokładnie wyczyścić?