Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy może mi ktoś powiedzieć jak prowadzi się F30 (nowsza seria 3) w porównaniu do E60 (starsza seria 5)?

Bardzo cenne będą dla mnie opinie osób, które posiadały oba modele (lub jeździły nimi choć trochę dłużej).

Głównie interesuje mnie:

- Praca zawieszenia (twarde czy bardziej miękkie jak w E60)?

- Jazda z prędkością ok 150-160 na trasie (wyciszenie, jak bardzo dmucha wiatr?)

E60 przyzwyczaiło mnie do dużego komfortu podczas jazdy w trasie.

Zastanawiam się ile mogę stracić, jeśli przeskoczę na F30.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zawieszeniowo - podobnie się trzyma jak E60. F30 będzie głośniejsze od E60, będziesz miał mniej miejsca. Celuj raczej w F10 jak się z E60 przesiadasz, Chyba ,że chcesz mieć zgrabniejsze i IMHO ładniejsze auto od E60 :D

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Zawieszeniowo - podobnie się trzyma jak E60. F30 będzie głośniejsze od E60, będziesz miał mniej miejsca. Celuj raczej w F10 jak się z E60 przesiadasz, Chyba ,że chcesz mieć zgrabniejsze i IMHO ładniejsze auto od E60 :D

Tak, o F10 też myślałem, jednak jestem bardziej nastawiony na F30 (czyste względy praktyczne), dlatego też prośba o porównanie E60 do F30. ; )

• 2 lata później...
Opublikowano

Takie małe podsumowanie - zmieniłem E60 na F30 i powiem tyle, że F30 ma całkowicie inne zawieszenie - dużo, dużo twardsze. Wyboje bardzo czuć, ale drogi trzyma się dużo lepiej niż E60. Strasznie zwinna bryka. Kipi sportem.

Miejsca w środku mniej, jednak nie jest to jakaś drastyczna różnica.

Także podsumowując - nie znajdziesz tutaj komfortu z E60, tylko super prowadzenie, lekkość i... jeśli masz plomby, to musisz na nierównościach uważać, aby nie wypadły.

W środku w trasie też jest oczywiście głośniej niż w E60.

Jesli ktoś szuka kontynuacji po E60, to jednak lepiej rozejrzeć się za F10 lub najnowszą wersję G. Miałem różne wozy i F30 jest najtwardsze z nich jesli chodzi o zawieszenie.