Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupiłem jakiś czas temu w dobrej cenie BMW e39 2,5 d 2000 r 163 km z myślą o tym że trochę się przy niej pobawię i będę miał frajdę podczas jej podrasowania. Ale aktualnie to nie mam za dużo czasu i auto więcej stoi w garażu jak jeździ ale

ostatnim czasem postanowiłem zobaczyć co u niej słychać. Zaskoczyły mnie dziwne dźwięki podczas uruchamiania, wycieki i pocenie się pod maską w niektórych miejscach, jakiś piszczący pasek który piszczy jakieś 10 minut po uruchomieniu, no i to że podczas jazdy powyżej 3200-3500 tys obrotów odcina tak jakby gaz i traci moc. Wszystko to postarałem się ująć w filmie do którego podaje link poniżej. Proszę więc zatem, jakby ktoś miał ochotę mi pomóc, to zapraszam do zapoznania się z tym filmem ażeby spostrzegawcze oko forumowiczów pomogło mi zwrócić uwagę na to co może dolegać samochodowi, żebym później majątku nie stracił u jakiegoś mechanika.

Link do filmu:

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chodzi o odcięcie mocy to tylko komputer z programem do bmw, błędy i przejażdżka z podglądem na parametry. Piszczy któraś rolka, zdejmij pasek i sprawdź wszystkie. Wycieki to musisz sam zlokalizować, jeden to na pewno uszczelka między podstawą filtra oleju a wymiennikiem ciepła, w okolicy filtra powietrza przyczyną może być przewód między przepływomierzem a turbiną, warto wymienić odmę albo chociaż wyczyścić jak jest separator a nie filtr.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W E39 podstawa to komp z INPA/programem diagnostycznym i interfesjem - podpiąć i pooglądać parametry podczas jazdy (powinny pokazać co kuleje i gdzie ewentualnie szukać).

Co do usterek:

1) wyciek przy chłodnicy głównej z przodu - albo nieszczelne połączenie metalowych króćców węży z plastikową obudową albo nieszczelna chłodnica wspomagania (zamontowana na chłodnicy jako dodatkowy metalowy przewód);

2) wyciek przy filtrze oleju - puszcza między podstawą filtra a chłodniczką oleju/płynu chłodzącego (sprawdź w zbiorniczku płynu chłodzącego czy masz w nim olej silnikowy/oka z oleju silnikowego - jeśli tak to raczej rozszczelniła Ci się ta aluminiowa chłodniczka ta- ma 2 komory na chłodzenie płynu chłodzącego oraz oleju silnikowego i jak się to rozszczelni to olej pcha się do chłodniczego, jeśli nie masz oleju w płynie to powinna wystarczyć sama wymiana uszczelek - jedna między podstawą filtra a tą chłodniczką, druga między podstawą oleju a blokiem silnika);

3) piski po uruchomieniu silnika - jeśli ustają po kilku / kilkunastu minutach to może to być napinacz paska klimatyzacji (w napinaczu są tulejki i jak się zużyją/wytrą to najczęściej to właśsnie piszczy) lub - czego nie można wykluczyć - któraś rolka;

4) dławienie powyżej 3000 obr. - przyczyn może być tak wiele, że bez kompa nie ma sensu strzelać (może być w układzie paliwowym/układzie zasilania paliwem, może turbina lub jej sterowanie podciśnieniowe, może przepływka kuleje).

Komp w dłoń i do dzieła.

Pzdr.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.