Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem z E46, auto normalnie się grzeje, trzyma temperature, jednak węże, od elektrozaworu, nagrzewnicy i parownika są zupełnie zimne. Odpowietrzanie nie pomaga, czasami załapią ciepło na kilka kilometrów i spowrotem jest to samo, co to może być?
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano

Wyglada na elektryczna pompkę wody do nagrzewnicy. Tylko nie wiem czy takowa u ciebie występuje. Jak tak to postukaj w nią a napewno usłyszysz ze się załącza. Z yego co sprawdziłem to ta pompka u ciebie nie występuje ale występuje zawór który jest między silnikiem a nagrzewnica może być to musiał bus zobaczyć czy przed zaworem woda w układzie jest ciepła tu masz jak to wygląda http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AM51-EUR-04_1997_E46_BMW_328i&diagId=64_0890#64118369805

Teraz tak przeczytałem jeszcze raz twój temat i sam napisałeś ze weze od elektrozaworu do nagrzewnicy są zimne pewnie to to co zaznaczyłem w linku :roll: postukaj w niego może się otworzy bądź wyjmij i zobacz jak wygląda.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Dziekuję kolego za analizę mojego problemu. Zawór, pod numerkiem 2 działa u mnie prawidłowo, jednak wąż ktory do niego wchodzi oraz ten który wychodzi są zupełnie zimne. Wygląda to tak jakby coś na ich drodze było przytkane, tylko ciężko mi sobie wyobrazić zatkanie tak szerokiego węża. Rozumiem, że ten zawór jest zasilany ciepłą wodą wychodzącą z króćca z tyłu bloku? Może trzeba zdjąć podszybie i tam zajrzeć?
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
Jeżeli jesteś pewny ze ten zawor jest sprawny to jednak bym się pokusił by odpowietrzyc porządnie układ bo twoje obiawy są typowe do zapowietrzonego układu.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Od Twojego ostatniego postu, ze znajomym mechanikiem próbowaliśmy odpowietrzac auto na rozne sposoby, w tym przez parownik. Babelkow nie ma, w zbiorniczku leci płyn ciągłym strumieniem jednak weze nagrzewnicy oraz tylny wąż powrotny są zimne. Odpowietrzalismy rozne bmw dziesiatki razy, ale tutaj problem ewidentnie jest gdzie indziej, uklad jest odpowietrzony, auto sie nie grzeje a nagrzewnica i parownik dalej sie nie grzeja.
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
Zostawiam dla potomnych. Po rozebraniu połowy auta, okazało się, że padła część której najmniej się spodziewałem ponieważ nie gotowało wody - pompa wody. Najzwyczajniej ukręcił się wirnik. Ciecz nie miała takiego ciśnienia by wypływać, króćcem od ściany grodziowej, zasilającym nagrzewnice i parownik.
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
Gratuluję zawzietosci i rozwiązania problemu :cool2:

721015571