Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie witam wszystkich . Kieruję się do kolegów z prośbą o pomoc . Posiadam bmw e46 1,9 m43 automat . Kilka dni temu wracając z pracy , przy normalnej jezdzie raptownie samochód mi zwariował , brak reakcji na pedał gazu , jedynie tzw. gazowanie jak na postoju . Przy kontrolce D pokazał się trybik z wykrzyknikiem . Po chwili postoju kontrolka zgasła , jednak samochód i tak jechał maks 30 , nie wiem czy to tryb awaryjny czy skrzynia już całkiem zwariowała. Jakoś udało mi się dotoczyć do domu 2 km .

Teraz moje pytanie a raczej prośba do kolegów o pomoc w diagnozie .

Gdy odpalę samochód , skrzynia normalnie reaguje na każdą ustawiona pozycję bez różnicy czy to D czy R . Samochód ma moc , wskazania silnika niczego nie oznakują , wszystko w normie . Jednak po ruszeniu i tak max 30 i tak jak by odcięcie zapłonu i tylko dalsze gazowanie - jak by na postoju . Reakcja jest tylko po wciśnięciu pedału w podłogę , wiadomo wtedy ostro się bmw zbiera. Czy to awaria automatycznej skrzyni biegów czy jakiegoś danego podzespołu

??

Chodzi mi o to czy to może być sam konwenter czy poprostu skrzynia jest całkiem zajechana ??

Po kilku ponownych odpaleniach samochodu spowrotem pokazała się kontrolka trybika z wykrzyknikiem .

Czy jak będę albo już raczej jestem zmuszony do wymiany skrzyni biegów - czy to może być automatyczna skrzynia biegów od bmw e 36 ?? Słyszałem że praktycznie każda automatyczna skrzynia od bmw e36 będzie pasowała do bmw e46 z silnikiem m43 , bez róznicy jakie ma dokładnie numery skrzyni . Nie wiem ile w tym prawdy , zastanawiam mnie tylko to że bmw e46 m43 praktycznie posiada ten sam model silnika co bmw e36 . Prosił bym o jaką kolwiek pomoc - sugestie . Pozdrawam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Komputer, błędy i będzie coś wiadomo. Jakieś objawy miałeś wcześniej? Falowanie obrotów przy jednostajnej jeździe? Jakieś drgania? Skrzynia z e36 nie ma przecież opcji ręcznej zmiany biegów, więc jak chcesz żeby to działało razem?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Przepraszam , może zle sie wyraziłem - moja wina

Mam bmw e46 z silnikiem 1,9 czyli m43 w automacie - moje pytanie

- czy silnik automat z bmw e46 np. 2,0 bedzie normalnie pasował ?? Z tego co zauważyłem niczym się praktycznie nie różni wszystko to samo

- czy przy takiej zmianie będę musiał wymienić także sterownik skrzyni ??

A jeśli chodzi o moja oryginalną skrzynię

Objawy

- szarpanie przy ruszaniu

- po długiej jezdzie nie raz ale to bardzo rzadko , dosłownie kilka razy śmierdziało spalenizną

Więcej żadnych objaw nie było

Na komputerze - zero kompletnie nic , żadnych błędów , pod komputer podłączałem auto w firmie Bosch

Opublikowano

Przepraszam , może zle sie wyraziłem - moja wina

Mam bmw e46 z silnikiem 1,9 czyli m43 w automacie - moje pytanie

- czy silnik automat z bmw e36 np. 2,0 bedzie normalnie pasował ?? Z tego co zauważyłem niczym się praktycznie nie różni wszystko to samo

- czy przy takiej zmianie będę musiał wymienić także sterownik skrzyni ??

A jeśli chodzi o moja oryginalną skrzynię

Objawy

- szarpanie przy ruszaniu

- po długiej jezdzie nie raz ale to bardzo rzadko , dosłownie kilka razy śmierdziało spalenizną

Więcej żadnych objaw nie było

Na komputerze - zero kompletnie nic , żadnych błędów , pod komputer podłączałem auto w firmie Bosch

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do boscha jedź jak zepsuje Ci się wiertarka a nie bmw :duh: masz tryb awaryjny a błędu brak, czary normalnie. Skrzynia pasuje tylko z 316/318i m43tub19. Objawy przed awarią pasują do konwertera.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
a skrzynia od bmw e36 2,0 czym się różni ?? Pytam ponieważ posiadam jedną taką na stanie i nie zauważyłem praktycznie żadnej różnicy ale może się mylę
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Nie ma takiej opcji żeby wywaliło ci zębatke na liczniku i nie było zapisanego błędu w skrzyni. Jedziesz do kogoś kto ma sprzęt typowo do BMW, czyli INPA lub coś nowszego. Łączysz się ze skrzynią i musi być błąd. Ten błąd nie będzie w sterowniku od silnika tylko od skrzyni. Jedz do dobrego mechanika od BMW a nie drogiego. Edytowane przez Jack79
Opublikowano
Moje jedyne teraz pytanie . Mam drugą skrzynię od bmw e36 2,0 też automat . Moje pytanie czy wszystko mi podejdzie bez żadnych problemów ??? Skrzynia niby ta sama GM , wszystko pasuje ale nie jestem pewien . Czy przy takiej wymianie musze także wymienić sterownik skrzyni czyli Getriebesteuerung czy może pozostac ten sam ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nigdy nie wymieniałem mojej skrzyni więc nie wiem. Jak pokazała się zębatka chociaż na chwile to błąd sie już zapisał. Chyba że ktoś go wykasował. Sprawdzałem to u siebie. Ciągnąłem klegi samochód. W pewnym momencie czułem że przeciągnął bieg. Zębatka się zapaliła. Po ponownym odpaleniu zębatki nie było, ale błąd w sterowniku w stylu " to much slip on 4 gear" pozostał.
Opublikowano
Dzięki kolego za odpowiedz. To wiem że jak błąd się zapisał to muszę go wykasować . Chodzi mi tylko o to czy ta cholerna skrzynia od bmw e36 2,0 będzie mi pasowała czy nie ? pasowac to wydaje mi się że będzie tylko nie wiem czy muszę przy tym wymieniać sterownik czy nie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skrzynia pasuje tylko z 316/318i m43tub19.

Oczywiście tylko e46 wchodzi w grę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL