Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

godzinę temu wsiadam do autka, odpalam, zapala (jest zimno jakieś -9 wiec a w nocy jakieś -15 czekam chwilę na rozgrzanie) wyjeżdżam z pod bloku i widzę za sobą chmurę białego dymu z rury wydechowej... serio, bardzo dużo dymu, białego dymu, zdziwiłem się i zjechałem na przystanek, wysiadam, sprawdzam i faktycznie jest tak, że dymi nienaturalnie dużo, ale nie śmierdzi przypalonym olejem po chwili wsiadam i próbuję jechać dalej ale czuję, że auto nie zachowuje się poprawnie, czuć, że ma jakoś mniej mocy, delikatnie faluje na obrotach. Jak już silnik złapał jakieś 60'c postanowiłem zajrzeć pod maskę, widzę, że coś tam się dymi, zaglądam w okolice wlewu oleju i widzę, że pojawił się zacieki oraz dokładnie pod samym korkiem również znalazł się świeży olej (chyba spowodowane było to jakimś skokiem ciśnieni, nie wiem...) Wyskoczył również błąd silnika :/ Dobrze, że nie odjechałem daleko, w drodze powrotnej nie dymił, można powiedzieć, że dymił normalnie, wolno wróciłem pod dom i zastanawiam się co może być przyczyną, cewki, świece, lub (mam nadzieję, że nie) jakaś uszczelka, lub jeszcze coś innego. Macie jakieś pomysły, rady? Ktoś z Was miał podobnie? Czy minusowa temperatura mogła być powodem awarii? Dziś już nic z tym nie zrobię, jutro postaram się umówić z mechanikiem. Może macie jakieś pomysły?

BMW 2002 1.8 benzyna 120k od roku latam tym autem i nie było problemów.

Opublikowano (edytowane)
Jak wyskoczył błąd to pierwsze co trzeba go zdjagnozowac. Edytowane przez Goral1985win

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Rozmawiałem z mechanikiem oraz kolegą który interesuje się mechaniką samochodową i obaj mówią że wszystko wskazuje na to że to odma, że zamarzła. Jutro rano dzwonię do mojego mechniora, ale zastanawiam się czy teraz jak autko jest pod domem to czy mogę je odpalić i przejechać dosłownie 1.5 km do mechanika czy jednak bezpiecznie zorganizować jakiś hol lub laweta :/ Coś może się stać jak przejadę ten dystans??? Co radzicie?

Jak odkręciłem korek to jest biały osad, kolor budyń a jak wyciągnąłem szpikulec do sprawdzenie poziomu oleju to również zauważyłem ten sam biały osad.