Skocz do zawartości

[ E36 ] Stukające szklanki - jaki priorytet?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W mojej 323i ostatnio zaczęło stukać na luzie, z czasem zrobiło się to głośniejsze. Diagnoza u mechaniora - kasatory na ostatnich cylindrach, a więc tzw. szklanki do wymiany, zgadza się?

Moje pytanie brzmi - jak bardzo drogie to jest, dlaczego tak drogie, i czy muszę to natychmiast naprawiać czy jest tu jakiś weteran co na stukających zrobił jeszcze 200 000 km, naprawił, i zrobił następne 200 000 ? ;)

Na poważnie - trzeba to natychmiast robić czy może sobie jeszcze trochę poczekać? Zaznaczam, że jeżdże niewiele, jeśli to jest ważne.

[/b]

radocha z jazdy!
Opublikowano
  • Autor

o ile się orientuję wymienia się cały komplet, więc 24 sztuki...

trzeba się pocieszać - Veyron ma ich 64 ;)

radocha z jazdy!
Opublikowano

wymienia się cały komplet, zgadza się. Koszt, coś chyba ok. 50zł/szt. :mad2: + robocizna

Nie wiem ile przebiegu można zrobić na stukających. Mi już w ub.r. waliły na rozgrzanym silniku :cry: . Załatałem wszystkie wycieki oliwy, na wymianę zbierałem powoli kasę... W międzyczasie przeszedłem z syntetyka na półsyntetyk - Mobila chyba, nie wiem bo to chłopaki mi leją, u których serwisuję, zmiana oliwy podyktowana właśnie wyciekami, cholera wiem na czym jeździł wcześniej, więc dla pewności półsyntetyk. I co? Przestały stukać :jawdrop: zagrają na zimnym, przez sekundę, dwie i spokój :modlitwa: Ale mam to w głowie i jak będzie kasa to chyba zrobię... może w przyszłym roku :mrgreen: Od ub. r. kiedy to waliły niemiłosiernie zrobiłem coś ok. 30.000km. Od jakichś 10-15.000 mam spokój.

Aaa, bo bym zapomniał. W międzyczasie zalałem też Xeramica, czy jakoś tak - ale nie będę podejmował dyskusji, czy to i w jakiej mierze jego zasługa. Nie znam się na tym, zalałem pod wpływem opinii z forum - nie zaszkodzi, więc można spróbować :D

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak wymiana, to raczej komplet, chyba, że jesteś w stanie stwierdzić, które stukają i tylko te wymienić.

U mnie zastukają przy -30 stopniach przez 2-3 sekundy, lubi się też odezwać jeden, jak mała dostanie w palnik przez dłuższy czas (tor). Miałem jednego golfa II (1,8 GT, na gaźniku, ale z hydroregulatorami) "w rodzinie", stukały już zawsze, ale zrobił mnóstwo kilometrów i nic mu nie było. Tak więc ogólnie nie mam zdania, ale chyba paniki nie trzeba siać.

Kai