Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy,

Zamówiłem sobie z ciekawości od chińczyka kabel DCAN z przełącznikiem od 8 pinu. Problem polega na tym, że kabel po każdorazowym podłączeniu do gniazda usb jest inaczej rozpoznawany. Załóżmy, że podpinam go pierwszy raz i pojawi się urządenie FT 232rl uart - no więc instaluje mu po kolei ze wskazaniem konkretnego pliku sterownik ftdibus.ini i widzi elegancko serial port, natomiast muszę mu doinstalować ten drugi plik ftdiport.ini, a nie mam dodatkowego urządzenia usb serial converter widocznego w menedżerze urządzeń więc jeszcze raz wybieram już zainstalowany serial port i wskazuje mu tylko folder ze sterownikami, instaluje i wtedy pojawia się serial usb converter z konfliktem bo nie może uruchomić urządzenia... I tak losowo czasem podepnę i nie ma żadnych konfliktów, a po kolejnym podpięciu konflikt jest. Sprawdzałem kabel na aucie i rozpoznaje zapłon, również udało mi się przeprowadzić diagnostykę zarówno inpą jak i istą, ale bywa, że zrywa połączenie i wtedy właśnie pojawia się konflikt w w menedżerze urządzeń. VID i PID są zgodne dla ftdi i układ się nie zablokował nawet po wgraniu najnowszych sterowników więc nie wydaje się być podróbką. Jak myślicie czy to może wskazywać na fizyczne uszkodzenie elektroniki? Jak mógłbym inne potencjalne uszkodzenia w kablu zdiagnozować?

Czy mógłby ktoś mi powiedzieć jak z takich kabli zrzuca się wsad? Nigdzie w internecie nie ma szczegółów jak to zrobić, a jedynie kilka postów osób, które robiły coś takiego.

Interfejs kupiony bardziej z ciekawości więc proszę się nie irytować, że kupiłem g..no i szukam rozwiązania. Najzwyczajniej wywale go do kosza, ale zanim co to może jednak da się z niego coś wykrzesać :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja kupilem dla znajomego z jednej firmy na alle i dokladnie ten sam problem. ile razy go podlaczam tyle razy identyfikuje sie inaczej. loteria. nic nie wymyslilem. pewnie trzeba go wywalic do kosza bo reklamowanie niewiele da. w sumie cos tam dziala. wczesniej kupowalem inny dla siebie od viakena i dzialal bdb.
Opublikowano
No nie chce mi się go odsyłać do chin, kosztował 40zł. Zastanawiam się czy nie kupić nowego chipa FT232RL i nie spróbować przelutować. Zauważyłem, że gdy go podłącze i zostanie dobrze wykryty to używając programu FT_prog wykrywając urządzenia podaje czasem pełne parametry, a gdy np. odświeżę parametry się urywają lub znikają np. numer seryjny bądź nazwa układu. Ewidentnie ma problem z komunikacją z komputerem tylko zastanawiam się, w którym elemencie może leżeć przyczyna. Obstawiam, że wcale nie musi być problemu z samym chipem bo jednak jeszcze kilka elementów tam jest.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zamów drugi będzie lepiej , mi zamiast K-dcan przysłali K-dcan ale VAG comander

niestety tak bywa możesz reklamować ale napisz że koszt wysyłki jest wiekszy niż koszt interfejsu

ma przysłać drugi a kosztami się podzielicie

Opublikowano

No właśnie @Din76 nie wiem jak to z chińczykami jest w sprawach reklamacji. Nie jestem jakimś tam super zakupowiczem na aliexpress i ciekawe czy mam gwarancję, że on mi zwróci pieniądze jeśli bym mu odesłał? Ja w zasadzie tam nie potrzebuje na siłę dcana bo mam e39, a zawodowo też się elektroniką nie zajmuje, ale czasem jakiś kolega pyta czy bym auta mu nie podłączył nowszego i fajnie by było mieć na półce taki kabelek. A chińczyk to taki ogarnięty po angielsku, że jak mu sprawę opisałem to mi na maila inpę przysłał :duh: Jak napisałem, że będę odsyłał to odpisał: OK...

@Din76

Abstrahując od tematu to mógłbyś powiedzieć jak się zrzuca wsad z takiego kabla? Wiem, że da się wsadem zamieniać kable pod inne marki. Czy w FT_prog wsad to to samo co template? Trochę nie bardzo to wygląda jak jakiś wsad bo tam tylko ustawienia zapisane są w tym templacie, natomiast pod spodem widoczny jest kod hex, ale nie wiem jak go eksportować?

• 2 tygodnie później...