Skocz do zawartości

325i falowanie na obrotach, HELP!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy i koleżanki.

Posiadam e46 325i z LPG Prins VSI, M54B25.

Auto dręczy taki problem.

Gdy auto odpale chodzi OK, temp. wody przekracza niebieskie pole silnik zaczyna rzucać na obrotach. Pierwszą opcją był gaz. Zostało wszystko sprawdzone itd, bez zarzutów.

Wczoraj celowo gaz wyłączyłem a problem dalej jest. Dodatkowe objawy to auto potrafi zgasnąć po wrzuceniu luzu np hamując przed światłami lub parkując. Przy ruszaniu na gdy silnik się dogrzewa potrafi się "zdusić". Podczas jazdy zero problemów po nagrzaniu się motoru.

Czytałem wiele wątków itd. Jest tam wszystko i nic.

Skłaniam się ku:

- wymiana świec na NGK BKR6EQUP

- przepływka

- podobne objawy wskazują na uszczelki VANOS

- "gdzieś" nieszczelność, gdzie szukać?

Będę wdzięczny za każdą pomoc. Może kogoś BMW miało podobne objawy?

P.S

DISA była wymieniana na nowa przez poprzedniego właściciela.

Filtr paliwa rownież. Jedynie świece są zagadką.

Opublikowano
Komputer wskazał czujnik tempertury cieczy chłodzącej. Wymieniamy i zobaczymy dalej. Czekam na ewentualne wasze propozycje.
Opublikowano

Na pierwszy ogień idzie wymiana tego czujnika. Świece NGK BKR6EQUP. Zajrzymy do przepływki, krokowca i pewnie czyszczenie przepustnicy. Poszukamy ewentulanych nieszczelności.

Jeśli problem nie zniknie to VANOS...

Opublikowano
Parę razy pojeżdżone na benzynie. Problem się nie pojawia falowania i auto nie gaśnie. Chyba poszukać muszę innego gazownika. W okolicy tylko jeden obsługuje Prinsa VSI..
Opublikowano
Jeżeli auto faluje po przekroczeniu niebieskiego pola a gdy się zagrzeje problem się traci to raczej pewne uszczelnienia vanosa. Przerabiałem ten problem w poprzednim 2.8. Przekroczyło niebieskie pole obroty falowały po osiągnięciu temperatury było ok. Wymiana uszczelnień załatwiła sprawę
Opublikowano
Tak. Ale jeździłem dwa dni na gazie i problemu nie zauważyłem. Na szczęscie mehenker regeneruje VANOSa za 399zł lub same uszczelki 199zł. Jeszcze jest znany Beisan z USA. Na jakich uszczelkach robileś?