Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Jestem nowy na forum wiec się przedstawię, na imię mam Jarek, jestem posiadaczem bmw e39 2.5 tds touring, mam 28 lat. Mam problem, od dłuższego czasu, mianowicie podczas przyspieszania w okolicach skrzyni biegów słychać stukanie, nie jest to stukanie metaliczne. Stuki występowały na początku tylko na pierwszym biegu, z czasem stukanie było słychać na drugim biegu, a teraz stuka już nawet na trzecim biegu. Stukania nie ma gdy popuszczę gaz. Gdy występuje stukanie czuje je na drążku zmiany biegów. Jeśli przyśpieszam delikatnie stukanie jakby było mniejsze. Sprawdziłem z kanału następujące rzeczy:

-podpora wału (ruszałem góra, dół, wyczuwalnego luzu nie ma, sprężynuje jakby był otoczony gumowym elementem)

-łącznik elastyczny przy skrzyni nie jest wizualnie zniszczony (jest w kilku miejscach kilka małych spękań, w kilku miejscach widać takie kłębki białego włosiwa)

-sprzęgło? (nie wiem jak sprawdzić, lecz podczas ruszania samym pedałem sprzęgła auto nie szarpie, płynnie rusza)

-poduszki skrzyni, silnika oraz dyfra wyglądają na dobre (nie są poszarpane, nie wisi żaden jej fragment)

Nie wiem jaka postawić diagnozę. Jutro bym mógł nagrać dzwięk tego stukotu. prosiłbym o jakiś sugestie ponieważ chcę to naprawić. Pozdrawiam.

Opublikowano

Musisz wysłuchać czy to stukanie to jest przy skrzyni biegów czy bardziej z przodu auta. Jak to drugie to bardziej obstawiałbym poduszki silnika. One mają to do siebie, że dopiero po ich wyjęciu widać, że są zmęczone.

Ewentualnie jeszcze sprawdź wydech czy gdzieś na gumach się nie poluzował/zerwał i nie stuka o coś obok.

Pzdr.

Opublikowano
stuki dochodza bardziej z rejonow skrzyni biegow, bardziej mi chodzi o to czy tak moze zachowywac sie sprzeglo lub kolo dwumasowe. napewno to nie jest tlumik, wjezdzalem na kanał jak pisałem wyżej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dwumasę sprawdzisz wciskając zdecydowanie gaz na wysokim biegu przy niskich obrotach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
podczas przyspieszania na wysokim biegu auto zachowuje sie normalnie, nic sie nie slizga nic nie drga. jestem glupi, chyba zaczne wymianiac poduszki pokolei. jakies rady jeszcze??
Opublikowano

Skoro stuki są z okolic skrzyni biegów to zacznij od wymiany poduszek pod skrzynią - koszt nie jest wysoki a może się okaże, że to one.

Pzdr.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.