Skocz do zawartości

Bmw 2.5i 192 km 2004 rok. Lekkie stuki przy przyspieszaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jeśli ktoś coś podpowie będę bardzo wdzięczny

Auto pracuje na LPG i na benzynie z takimi samymi obiawami. Mianowicie :

Lekkie stuki przy mocniejszym przyspieszaniu

Lekko drgaja obroty jak auto stoi

Obiawy są dopiero jak auto się rozgrzeje, na zimnym jest ok.

Check engine mówi o niewłaściwej mieszance ( mechanik mówi żeby się za bardzo tym nie sugerować )

Jego diagnoza to wypalone gniazda zaworow lub nadmiernie wciągnięty łańcuch rozrządu( obecnie ma 170 tys, na gazie pracuje 20 tys km ) ale żeby co kolwiek stwierdzić musi zdjąć glowice.pomiar ciśnienia na cylindrach na 3 w normie i trzy między 8-9

Czy ktoś miał podobny problem? Możliwe że gaz tak szybko zniszczył zawory? Ewentualnie proszę o namiar na jakiegoś znawce tych silników co podejmie się naprawy ( woj lubuskie rejon północny ).

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za mało fachowe słowa.

Opublikowano

Obiawy są dopiero jak auto się rozgrzeje, na zimnym jest ok.

Falowania przyczyn może być wiele zależy jakie błędy pokazuje komp ?

Sondy lambda zaczynają swoją pracę dopiero jak się nagrzeją , zacznij od tego skoro check tak mówi to znaczy ,że mieszanka uboga lub bogata

Na gorącym silniku programem sprawdź korekty paliwowe , pracę sond oraz przepływomierza powietrza ,

poszukaj sobie na YT do M54 jest pełno filmów jak diagnozować silnik

Lekkie stuki przy mocniejszym przyspieszaniu też przyczyn może być wiele. Skąd te stuki dochodzą ?

silnik,przeniesienie napędu, skrzynia , rozdzielacz, czy tylni most ?

Nie ufaj mechaniorowi i zostaw silnik na razie w spokoju ,

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano
Dziękuję za podpowiedź. Mechanik mówił że wykluczył te rzeczy, sonda, przeplywka, odwiedzę innego specjalistę oraz skupie się na nieprawidłowym ciśnieniu na 3 cylindrach. Np wczoraj rano jechałem I check zgasł I obroty na postoju były ok jednak jak po pracy wracałem znowu wyskoczył check I skoki obrotów. Stuki słychać ewidentnie w silniku. Sprzęgło było zmieniane i przy tym kontrola napędów jakieś 2 tyg temu. Problem z silnikiem mam od miesiąca. Zastanawiam się nad wizyta w ASO Frankfurt ponieważ mam blisko. Był ktoś z forumowiczów u nich w ostatnim czasie?? Ile mogę zapłacić za samą diagnozę??
Opublikowano

Jakie błędy pokazuje komp?

Czy wykluczyłeś lewe powietrze?

A jak masz lewe powietrze to występuje

wypadanie zapłonu na wielu cylindrach i skacze po cylindrach.

Wydaje mi się że pierwsze co może wydawać dźwięki przy takim małym przebiegu to vanos.

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano
Po krótkiej rozmowie ze specjalista bmw on również myśli o vanosie. Auto dopiero odstawie 19 lutego z racji kolejek. Jeśli uda się zlokalizować problem i go usunąć napewno napisze co było zrobione.
Opublikowano

Vanosa można samemu ogarnąć , wystarczy na YT obejrzeć kilka filmów jak to zrobić i do dzieła.

Zobacz sobie jeszcze czy plastikowa klapka od zaworu DISA nie rozleciała się

bo przez kolektor ssący kawałki plastiku mogą się dostać na zawory.

Zresztą pewnie jak zakładali ci instalkę LPG to nie ściągali kolektora ssącego

do wiercenia tylko poszli na łatwiznę . U mnie tak było więc od razu go zdemontowałem i było tam trochę plastiku.

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Znaleziona przyczyna nieprawidlowej pracy silnika.

Uszkodzony jest zawór regulacyjny na kolektorze ssący.

Przy okazji sprawdzona kompresja i jest ok, regulacja zaworow wym uszczelek itp siara64 dzięki za diagnozę.... Miałeś rację.

BMW top service ul szlamowa szczecin . Polecam

Opublikowano

M54 jest bardzo fajnym i łatwym w diagnozowaniu i naprawach silnikiem. (wszystko jest na YT)

Fajnie ,że dzięki forum zaoszczędziłeś kasę i nie dałeś mechaniorowi dobrać się do motoru.

R4 + turbo, V6 , R6 i V8