Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jest zakładka w mojej nawigacji aktualizacja ze niby się ją robi na stornie

https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/mobile-devices/aktualizacja-oprogramowania.html

ale na tej stronie nic nie piszą konkretnego tylko jakieś pierdoły o ipodach iphonach itp nic konkretnego co owa aktualizacja wnosi.Gdy wpisuję vin wyskakują mi pliki do pobrania ale jest napisane że są tylko do samochodu wyprodukowanym w

Update for vehicles with production date from July 2012 to June 2013

lub

Update for vehicles with production date from November 2012 to February 2013

A mój samochód jest z 2014 grudnia to co mam rozumieć że nie było żadnego update od tylu lat?

Mój VIN: D411823

Opublikowano

To co podales tyczy sie aktualizacji listy obslugiwanych telefonow np do polaczen bluetooth, ktore sa aktualizowane niezwykle rzadko... Np w moim f10 od 2011 tylko raz.

Jesli masz na mysli aktualizacje mapy to masz u siebie nawigacje professional tzw NBT z mapami Next. Potrzebujesz pendrive 64gb i ten temat https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=332027

Potrzebny jest także kod FSC służący do aktywacji owej nowszej wersji mapy. Nie posiadajac odpowiedniego sprzetu i wiedzy najprosciej poszukac osoby ktora na podstawie nr VIN wygeneruje nam kod FSC za oplata. Moze to byc kod jednorazowy tylko do tej jednej mapy lub dozywotni i juz nigdy nie bedziemy go musieli wpisywac podczas kazdorazowej aktualizacji. Jedna z takich osob jest autor wspomnianego watku.

Opublikowano
Dzięki kolego ale też nie o to mi chodziło mapy mam do 2020 darmowe aktualizacje bardziej mi chodziło o SOFT czy w bmw się aktualizuję żeby np szybciej chodziło inna jakaś grafiką jakieś nowy interefejs coś w tym stylu czy w bmw coś takiego jest jak w telefonie co chwile jakiś nowy andreoid
Opublikowano

Tak. Sa wypuszczane aktualizacje softu poszczegolnych sterowników, gdy programisci z BMW wykryja kakies nieprawidlowosci,bledy... Lecz w przypadku navi nie bedzie to generalnie odczuwalne dla uzytkownika. Nie beda to na pewno zadne grafiki, inne interfejsy itd, ew. jakas dodatkowa opcja widoku np budynków w 3d. Niestety aktualizacje niosa za soba pewne ryzyko i nawet w serwisie o tym wiedza i niechętnie podchodza do sprawy. Tu na forum byly tematy chyba nawet o x5 ze po takiej aktualizacji w serwisie uwalil sie jakis drogi sterownik i duzy problem bo kto odpowiedzialny,kto zaplaci i oczywiscie czesci nie bylo w PL. Dlatego niektorzy wmawiaja ze owszem moga zaktualizowac na zuczenie ale nie biora odpowiedzialnosci za wszelkie niepowodzenia. Co innego jak sa ewidentne problemy np w silniku i mimo wymiany masy czesci dalej jest usterka, czy pogorszenie pracy skrzyni mimo swiezego oleju, to w takim razie ma sens aktualizacja oprogramowania chocby 1 sterownika(zaleca sie aktualizacje wszystkich ze wzgledu na jednakowy poziom ich aktializacji tzw i-level). Sa firmy co takie zabiegi przeprowadzają i biora na siebie pelna odpowiedzialnosc.

Generalnie jesli chodzi o sama navi to wg mnie w tym wypadku nie warto w to brnac.

Opublikowano
Dzięki kolego na prawdę kolego konkretna odpowiedź rozwiałeś mi wszelkie wątpliwości.Pozdrawiam