Skocz do zawartości

Bmw e91 320d M47 świece żarowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Temat był poruszany wiele razy lecz nie trafiłem na mój przypadek jeśli przeoczyłem przepraszam.

Więc tak błąd 4x świeca i błąd sterownika teoretycznie nie działają a jednak...

Pytanie brzmi czy w razie awarii sterownika jest jakaś możliwość aby silnik grzał świece jakimś innym sposobem? Już wyjaśniam pomimo błędu auto odpalało bez najmniejszego problemu przy -5 Tak jak by system był ok. Silnik kręcił normalnie miał delikatną "czkawkę" po odpaleniu ale to dosłownie na sekundę. Czyli uważam to za normalne bo raczej bez świec przy -5mial by problem z rozruchem.

Tak więc czym może być spowodowany błąd i czy należy się tym przejmować? Zastanawiam się czy w ogóle jest sens się za to zabierać. Miał kotoś taki przypadek?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak to było pisane w milionach postów, świece ci nie działają nie ma cudów. Dlatego ma te czkawke po odpaleniu. Sprawny m47 przy -10 odpala bez sprawnych świec. Przynajmniej mój. Poniżej tej temperatury zaczynało się długie kręcenie, aby zaskoczył. Sterownik wymień albo napraw, bo świece grzeje z tego co pamiętam do +40 temperatury silnika zmniejszając stopniowo moc grzania.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
Jak świece nie były dawno wymieniane to był pierwsze wymienił świece a jak cos to poźniej sterownik, bo to chyba juz koszta większe. U siebie miałem wszystkie 4 świece padnięte, błąd wszystkich czterech, i błąd sterownika tez mi wywaliło. Wymieniałem świece i nawet przy -30 rok temu odpalał beż zająknięcie. Ja zakupiłem świece Beru takie polecali na forum :D
Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie chłopaki za odpowiedź!

Więc wymienię. Pytam bo to mój pierwszy diesel który nie ma problemu z rozruchem w morozy bez świec. Pozdrawiam!

Opublikowano
Zacznij od świec. U mnie też autko na mrozie paliło bez problemu, jednak sprawdziłem błędy: 3 spalone świece, po przeszukaniu forum, wszędzie wnioski, że jeśli komp pokazuje dużą ilość "spalonych" świec= sterownik. Wziąłem od Rogera zregenerowany na wymianę i zero zmian, mój okazał się w 100% sprawny. Wypad do sklepu po nowe świeczki Denso, godzina w garażu, wymienione i teraz wszystko gra. :cool2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sterownik po wyjęciu można sprawdzić miernikiem. Niestety trzeba go odłączyć, aby pomierzyć. Moje doświadczenia są znowu inne. Mam dwa diesle N47 i M47 w obu po kupnie błąd 4 świec. W obu po wymianie sterownika wszystko było ok. W M47, który mam dużo dłużej po dwóch latach od naprawy sterownika padła świeca, więc wymieniłem wszystkie. Oczywiście wcześniej sprawdziłem naprawiany sterownik. N47 mam od prawie dwóch lat. Po zakupie naprawa sterownika i na tę chwilę świece są ok.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.