Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam dość nietypowy problem, którego rozwiązanie kosztowało mnie już sporo nerwów i pieniędzy a jednak nadal nie został rozwiązany.

Borykam się z szarpaniem przy dynamicznym przyspieszaniu. Objawia się to tym, że w trakcie przyspieszania przy ok 5-5,5 tys obrotów, powyżej 130-140 km/h mam mocne szarpnięcie lub szarpania - skrzynia jakby głupiała i zrzuca na N (neutral), obroty rosną, załącza bieg i znowu przyspieszam lub szarpie. Nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić, ale dam przykład, jadę ok 60 km/h wciskam gaz do podłogi (nie zależnie czy robię kickdown padałem czy też nie), auto przyspiesza, zmienia biegi normalnie, przy ok 5 tys obr. i 130 km/h zaczyna szarpać, nie jest to typowe zdławienie, czy coś w tym stylu obroty skaczą do góry i w dół, wyraźnie w związku z próbą zmiany biegów przez skrzynię.

Pierwszy raz miałem tak jak leciałem po trasie znacznie szybciej, (ok 180 km/h), nieźle się wystraszyłem. Szarpie dosłownie całym autem. Oddałem auto do serwisu specjalizującego się w automatycznych skrzyniach biegów, stwierdzili że trzeba wymienić sprzęgło, oraz kilka innych rzeczy. Kosztowało to ponad 8 tys. Problem nie zniknął - pomijam że cały czas się z nimi kłócę gdyż usterka nie została usunięta. Sporadycznie pokazywał się błąd (bez checku) od katalizatorów - uznano że tutaj może być problem, badanie katów, endoskopem/kamerą itd. wykluczyły uszkodzenia katów gdyż są one w idealnym stanie, jak na 150 tys. przebiegu (100% prawdziwy przebieg), żadnych nadpaleń, pęknięć itp. Potem stwierdzono, że może odpowiadać za to słabe amortyzatory z tyłu oba wylały i głupieje kontrola trakcji (szalała przy szarpaniu), po wymianie amorów z tyłu kontrola trakcji nie szleje ale szarpanie jest nadal. Nie mam żadnych błędów, był robiony reset skrzyni, zapłon, itp rzeczy są w jak najlepszym porządku (świece zmienione może 4,5 tys km temu). Był wymieniany czujnik mimośrodowy jakiś czas temu i przy okazji weryfikowany stan rozrządu i osprzętu, żadnych uwag.Olej zmieniany regularnie na Motula X-Clean itd.

Oczywiście nie wykluczam, że naprawa skrzyni została wykonana źle , ale być może ktoś zmierzył się już z podobnym problemem . Aktualnie auto oddałem do innego serwisu z prośbą o weryfikację skrzyni biegów.

Dzięki za pomoc z góry.

Opublikowano

Mogę tylko polecić warsztat od skrzyń auto

w Wawie mak-trans ulica Mazura 18a - znajdziesz ich w necie i na fejsie

Mi pomogli ze skrzynią gdy inny warsztat polecany tu na forum nie miał pomysłu i chciał wymieniać całą skrzynie a nie tam był problem tylko w mechatronice

Diagnoza u nich nic nie kosztuje i dają rok gwarancji na naprawę

Ten warsztat to ekipa z Ukrainy ale uczciwi ludzie, ich szef ponoć robi skrzynie od 20 lat

• 5 miesięcy temu...