Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Posiadam BMW F30 320i rok 2012 silnik N20 licznik 198000km Od kilku dni zacząłem czuć zapach spalonego oleju we wnetrzu samochodu, pomyslałem że to przypadek. Akurat przyszedł czas na wymianę oleju. Pojechałem do serwisu i podczas przeglądu zauważyliśmy z serwisantem wyciek oleju w okolicach pokrywy zaworów(lewgo dalszego rogu patrząc od strony maski). Serwisant wymienił olej (nie wiem czemu ale olej wlał do wartości max.), po wszystkim stwierdził że auto jest w dobrym stanie ale należy wymienić pokrywe głowicy i uszczelki. Jak myślicie drodzy koledzy czy jego diagnoza jest słuszna? Czy jest się czego obawiać? Może któryś z was maił już podobną sytauacje? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz wyciek to wymieniasz zestaw uszczelek pokrywy 11127588418 i po temacie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Też to zasugerowałem serwisantowi, jednak on jest przekonany że trzeba wymienić również osłonę ponieważ mają tendencję do odkształcenia się pod wpływem temperatury. Może ma rację. Jak wymienię i zrobię kilka tys km dam znać jaki jest efekt. Jednak nie daje mi spokoju fakt że w 2015 była jakaś akcja serwisowa i było robione coś z rozrzadem. Wtedy najprawdopodobniej była wymiana również uszczelka. Jeżeli tak szybko ma się psuć to znaczy że Będę Miał Wydatek :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pod warunkiem, ze serwis robiący rozrząd wymienił te uszczelkę. Zdziwił byś się jakie cuda potrafią robić serwisy autoryzowane...
Krzysztof