Skocz do zawartości

Fxx 3.0D N57 zanizone wartosci masy powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przygladam sie wartosciom wskazan przeplywomierza i wg ISTA pokazuje srednio o 20-30% mniej niz zada tego DDE.

Po zrobieniu testu ABL Air mass wyniki zanizenia oscyluja w granicach 5%. ISTA bierze pod uwage EGR. Stad te wyniki moga miec mniejszy rozrzut.

Air_mass.jpg

Brak jakichkolwiek bledow w DDE. EGR czyszczony. Jedyna rzecz jaka mnie nurtuje to brak wzrostu temperatury po tescie chlodniczki EGR. Nie wiem czy to wina zaworka czy klakpa sie nie otwiera i zamyka w chlodnicy. Moj blad, ze jak mialem wyjety EGR to tego nie sprawdzilem.

Bypass_flap_valve.jpg

EGR.jpg

Chce podmienic w ciemno przeplywke na inna uzywana i zobaczyc czy cos sie zmieni.

Opublikowano

Cześć,

Dołącz w "diagnonis scan" parametry pracy EGR i patrz na airmass/airmass nominal tylko, gdy zawór EGR pracuje.

Jak pogrzebiesz w ISTA, to znajdziesz jednoznaczny wpis mówiący o tym, że "airmass" ma się zgadzać z "airmass nominal" tylko, jeśli EGR pracuje.

Przy zamkniętym rozjazd tych wartości nie ma żadnego znaczenia.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Dzieki Marcin.

Dlatego bardziej ufam testu ABL przeplywomierza, ktory robi to w oparciu o sprawdzenie EGR. Wg tego testu przeplywka zaniza tylko o ok. 5%. Wiec powinno byc. Jednak przyjrze sie temu dokladniej.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witaj mam podobny problem do twojego. Czy rozwiązałeś przyczynę zaniżonych wartości ?
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano
Mialem uszkodzona gruszke podcisnienia pod EGR. Otwierana klapek w chlodnicy EGR. Po jej wymianie roznica wynosi ok. 6% i zostawiam tak bo naszukalem sie juz sporo. Podmienialem przeplywke itp.