Skocz do zawartości

E46 320d 2002 150km - brak termostatu EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem niedawno E46 2.0d 150km z 2002r i ogólnie autko długo nabierało temperatury. Poczytałem trochę no i zabrałem się za rozbieranie termostatów. No i ku mojemu ździwieniu po ściągnięciu osłon silnika ukazała się rurka zaślepiona śrubą:

d3514e5f2432a30f.jpg

No i wszedłem sobie na REALOEM no i brakuje dodatkowo chłodnicy spalin. W jakim celu to ktoś mógł zdemontować ? Rozumiem, że brak tego termostatu EGR jest przyczyną, że samochód osiąga pion dopiero po przejechaniu 10km (przy temperaturze ok. 0C bo przy -5 nie chciał podejść do samego końca po 10km). I czy ten termostat jest sterowany jakimś podciśnieniem bo gdzieś czytałem, że tak to jeśli tak to gdzie przychodzą dokładnie wężyki ?

I skoro jesteśmy przy temacie chłodzenia/ogrzewania to pytanie czy jeśli nagrzewnica była zakamieniona to mogło nie być ogrzewania po stronie kierowcy ? a jeśli to silniczek od sterowania to jak się do niego dostać bo tego nigdzie nie znalazłem niestety.

Pozdrawiam :)

Opublikowano
Kolego wychodziły modele bez termostatu chlodnicy spalin wymień główny termostat. Jak wiesz jak działa termostat to po co podciśnienie do sterowania nim :mrgreen: Przez zapowietrzony układ mogą być problemy z nadmuchem ciepłego powietrza.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Główny termostat sprawdziłem i jest ok (otworzył sie przy ok. 80-85 stopni wg. termometru w wodzie). Nie wiem jak jest sterowany ten EGR czy działa on na zasadzie zwykłego termostatu czy jakoś inaczej bo coś mi sie obiło że jest sterowany podciśnieniem i jeśli tak to gdzie idą te podciśnienia. No i jak widać na zdjęciu przychodzi w miejsce śruby ten termostat no i jak patrze na REALOEM i po zdjeciach innych silnikow to brakuje mi właśnie tej chłodnicy spalin. Chyba z fabryki z taką śrubą nie wychodziły ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Główny termostat sprawdziłem i jest ok (otworzył sie przy ok. 80-85 stopni wg. termometru w wodzie).

Nie jest ok, powinien otworzyć się przy 88 stopniach.

Nie wiem jak jest sterowany ten EGR czy działa on na zasadzie zwykłego termostatu czy jakoś inaczej bo coś mi sie obiło że jest sterowany podciśnieniem i jeśli tak to gdzie idą te podciśnienia.

Podciśnieniem sterowany jest zawór egr a nie termostat egr :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dokładnie wymień główny i po problemie.

Ja niedawno wymieniałem termostat i na nim było wybite 88 stopni czyli ze przy takiej temperaturze się otwiera moje bmw ten sam silnik mam co ty i tez nie mam termostatu egr :cool2:

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Goral1985win A ciepłe powietrze w kabinie szybko masz ? I po jakiej drodze przejechanej masz pion na wskazówce ? Bo z tym szczerze mówiąc u mnie też szału nie ma (od strony kierowcy wogóle nie leci) ale założe jutro nagrzewnice wypłukaną bo była od kamienia zawalona to zobacze. Jak nie pomoże to wymienie termostat.
Opublikowano

tak na moje oko to ktoś wywalił chłodnicę spalin bo pewnie ciekła, mankamentem jest dłuższe nagrzewanie auta

tak z ciekawości masz automat czy manual ?

Opublikowano
U mnie już wieje ciepłym powietrzem jak skazowka zejdzie za niebieskie pole a pion mam w takie dni jak teraz po około 4-7km (75 stopni to skazowka pokazuje pion także nie sugeruj się wskazówką). U mnie termostat trzyma od 88 do 93max ale te 93 to jak ostro przycisne na autostradzie to wejdzie na 93 na chwilkę i spada do 88 stopni i chyba tak powinno być.

721015571

Opublikowano

Ok ogrzewanie powrocilo po odkamienieniu nagrzewnicy :)

No właśnie trzeba dosyć dlugo czekac az cieple powietrze z nadmuchu poleci ale teraz i tak jest duzooo lepiej.

Skrzynia manual.