Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

Wczoraj aktualizowałem swoje auto E60'2004 miałem oryginalne oprogramowanie, zero błędów w samochodzie chociaż czasami resetowało się radio.

Właśnie z powodu resetującego radia postanowiłem podnieść CCC i przy okazji pozostałe sterowniki. Aktualizacja najnowszymi sterownikami przebiegła prawidłowo do momentu CCC (używałem MOST).

Przy CCC-ANT pojawił się błąd z informacją global VehicleComunication EDIBAS 19-(EDIBAS) - IFH 0009 sterownik nie podłączony lub nie zgadza się

po tym zabiegu wszystko działało poza radiem FM. Próbowałem ponownie postawić sterownik programując ale bez rezultatu, z powyższego użyłem dysk ratunkowy HW4-8 bo tylko na tym zadziałało.

Proces naprawy doszedł do 66% i nie chce rozpocząć się ostatni proces naprawy HIP. Próbowałem już utworzyć nowy boot record ale nic to nie dało (bez powodzenia utwrzorzenie nowego pliku boot), z powyższego próbowałem też ponownie programować w ISTA-P. Ista poprosiła mnie o zgodę na reanimację GW na którą się zgodziłem ale gdy wpisywałem HW + SW (już z nowej wersji softu) i tu ISTA-P informuje mnie że nie poprawny numer sterownika głównego. Podświetlając ten sterownik w ISTA-D pokazuje okienko w którym brak informacji o HW, part number oraz serial number.

Proszę o jakąś radę rozwiązania problemu i uruchomienia CCC :-) ... Na ekranie cały czas mam wyświetlane okno z niedokończonej reanimacji CCC z płyty CD (nie pomaga wyłączenie samochodu, zawsze uruchamia się ten ekran), natomiast w ISTA-P nie wiem co zrobić z tym HS+SW skoro nie przyjmuje numerów. Może powinienem podać ten HW+SW z przed programowania skoro użyłem dysk recorvery?

Opublikowano
przes winkfp rob

próbowałem ale coś mi nie wychodzi... i nie bardzo znam WinKFP... ale chętnie jeszcze sprubuje

podłączam się przez ICOM i coś mi chyba nie działa jak należy. Jak wybieram sterownik (CC7460=>9185625) pokazuje mi że mam błąd EDIABAS 19 - IFH0009

może coś mam źle skonfigurowane, bo Winkfp działał mi ale nie próbowałem wcześniej z łączyć się przez MOST

w ediabas mam ustawione REMOTE może zmienić na MOST_ASYNC ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przes winkfp rob

próbowałem ale coś mi nie wychodzi... i nie bardzo znam WinKFP... ale chętnie jeszcze sprubuje

podłączam się przez ICOM i coś mi chyba nie działa jak należy. Jak wybieram sterownik (CC7460=>9185625) pokazuje mi że mam błąd EDIABAS 19 - IFH0009

może coś mam źle skonfigurowane, bo Winkfp działał mi ale nie próbowałem wcześniej z łączyć się przez MOST

w ediabas mam ustawione REMOTE może zmienić na MOST_ASYNC ?

Co Interface = Remote

w EDIABAS.ini to jak zmieniłeś port na 6802 to będzie programowac po most jak został port 6801 to bedzie programować po K-line i pokaże błąd

jesli użyjesz REMOTE:MOST_ASYNC

to muszisz użyc easyconnect ponieważ w Ediabas.ini tylko jeden wpis jest brany pod uwage (port nie ma znaczenia w ediabas.ini )

jest to Interface = REMOTE:MOST_ASYNC

dalsza konfiguracja zachodzi w REMOTE.ini i tam w MOST_ASYNC

w RemoteHost =169.254.92.38 (musisz zmienić IP icom inaczej nie będzie działąć )

jak nie wiesz jak konfigurować Winkfpt z Sp-daten to użyj Coding tool

a tak ogólnie jak się radio przerywa to pewnie masz uszkodzony mulf lub samo radio dlatego padło, nie powinieneś programować

jak się wyłączy podczas programowania to przerywa ring światłowodu i dlatego ista przerwała programowanie i brak komunikacji

zrób obejście mulf i ponów programowanie winkfpt (chyba że to radio CCC )

• 5 tygodni później...
Opublikowano
miałeś jezyk polski wgrany ?

nie PL nie było wgranego, wszystko było przed aktualizacją na oryginalnym sofcie (wcześniej nie dłubane), nic nie pomogło w WINKFP, oraz w ISTA P. Skończyło się wymianą tunera . Teraz już mam przy okazji wersję PL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Przerabiałem to nawigacją byla do odratowania w aucie.

proszę podziel się jak to zrobiłeś dokłanie, dzięki...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak nie uzyskasz adresu ecu xx

to moduł całkowicie martwy i juz nic nie pomoże

Nfs tez pomaga ale adres trzeba uzyskać aby soft zaadresowac dla danego modułu wprowadzic

w tryb programowania

Nfs ma to przewage nad winkfpt ze programuje nawet uszkodzone ecu w zasadzie jest do tego

bez zbednych danych do sprawdzenia i porównania.