Skocz do zawartości

Blokowanie hamulców poniżej zera stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Samochód E60 2009 . Od kilku dni czyli od momentu gdy temperatura w nocy zaczęła spadać więcej niż kilka stopni poniżej zera rano blokują mi się hamulce.

Pedał jest twardy , bardzo powoli "odbija " ale hamulce trzymają nawet po powrocie pedału . Wczoraj sprawdziłem czy komora pod serwem jest zalana. Było wilgotno ale woda nie stała. udrożniłem odpływ i miałem nadzieję , że wszystko będzie OK.

(Dodam że po ok pół godzinnym postoju w ogrzewanym garażu wszytko wraca do normy). Dzisiaj rano pod domem termometr pokazywał -4,5 stopnia . Pedał był twardszy niż zwykle po puszczeniu hamulca bez gazu samochód ruszył do przodu ( chociaż wyczułem że nie tak płynnie jak powinien) . Niestety po przejechaniu kilkuset metrów gdy temperatura spadła do -6 zaczął się "stary" problem z hamulcami . Po każdym hamowaniu coraz dłużej odpuszczały , aż trzeba było użyć "gazu" by ruszyć z miejsca.

Przeczytałem większość tematów o podobnych problemach . Ludzie piszą że zalane servo powoduje brak wspomagania . A u mnie hamulec działa nawet bardziej gwałtownie , ale po puszczeniu nie odpuszczają hamulce.

Opublikowano
Wymieniałeś kiedyś płyn hamulcowy?Może on ma wide w sobie ze starości i przymarza.
Opublikowano
  • Autor

Zleciłem wymianę u "znajomego " mechanika i teraz zastanawiam się czy zrobił to za co wziął kasę.

Czy płyn hamulcowy powinien być określonej marki czy wszystko jedno ?

Zastanawiam się skąd woda w płynie :duh: ?? Starą C5 jeździłem 10 lat i nigdy nie było problemu z hamulcami :(

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przede wszystkim płyn powinien być odpowiedni dla samochodów z systemem ABS i ESP (DTC) czyli bardzo nisko lepkościowy i takim płynem jest np. ATE SL6, jeśli użył zwykłego to mogą być problemy.
Opublikowano
Płyn hamulcowy z czasem sie zużywa i absorbuje wilgoć dlatego może być problem ,tak jak kolega wyżej pisze mogą być problemy jeśli użyto nie właściwego.
Opublikowano
  • Autor
Czyli na początek będzie najtaniej zrobić ponowną wymianę płynu hamulcowego i mieć nadzieję że objawy ustaną. :mad2:
Opublikowano
Komp do auta.... wejdz w ABS i obserwuj ciśnienie płynu hamulcowego. Jeśli spada po puszczeniu to znaczy ze trzymają zaciski.. Jeśli cisnienie sie utrzymuje to masz problem ze serwem. Taka moja troria.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
  • Autor

Byłem w Norauto sprawdzić jakość płynu .Temperatura wrzenia wyszła 230 stopni . Mechanik stwierdził że płyn jest czysty .

Przyjmujący auta po opisaniu problemu sugerował że to może być wina zapieczonych cylinderków.

Zostawiłem autko na zewnątrz na noc ma być koło -10 .Zobaczę co będzie jutro rano.

Opublikowano
  • Autor

Rano pod domem miałem -4,5 . Po uruchomieniu hamulce działały jak należy.

Przejechałem kilkaset metrów stając co chwile i hamując i z każdym przejechanym metrem czułem , ze hamulce zaczynają trzymać coraz mocniej po odpuszczeniu pedału hamulca.

Wszystkie tarcze były bardzo gorące. Na postoju nie wyłączając silnika kilkanaście razy wciskałem hamulec , miałem wrażenie że zapada się coraz głębiej i coraz wolniej wraca . Po pół godzinie nie można było już ruszyć z miejsca tak mocno trzymały hamulce. Po wyłączeniu silnika i mocnym wciśnięciu hamulca( dość głęboko się zapada) słychać głośnie bulgotanie z miejsca gdzie znajduje się servo i pompa hamulcowa , jednocześnie pedał się utwardza wracając w górne położenie.

Zaczynam mieć wątpliwości czy przyczyną jest niska temperatura ,czy może usterka pompy ?

Dlaczego hamulce nie odpuszczają ?

Nie wiem czy dobrze myślę , ale gdyby przyczyną był zacisk to nie blokowało by wszystkich czterech tylko problem dotyczyłby jednego koła .

Mój następny ruch to sprawdzenie czy układ nie jest zapowietrzony.

Potem zastanowię się co dalej.

Liczę na podpowiedzi .

Opublikowano
Sprawdz pompe,miałem kiedyś tak w polonezie niby przepaśc technologiczna ale pompa działa raczej tak samo,tyle że u mnie blokowało tylne hamulce po kilku kilometrach autem nie dało sie sie ruszyc bo tył był zablokowany ,rozbieralismmy zaciski czysciliśmy i nic ,po odkręceniu rurki przy pompie płyn schodził i hamulce odpuszczały ,po wymianie pompy na nowa problem ustał.Dobrze by było jakbys na próbe załozył używke żeby sie upewnic co do diagnozy.
Opublikowano
  • Autor

Usterka zlokalizowana.

Pół litra wody w servie .

Polecam każdemu sprawdzać tę wanienkę pod pompą. Wystarczy kilka liści i odpływ zatkany.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Opublikowano
Przypuszczam że servo na śmietnik?Następna porażka BMW.
Opublikowano
  • Autor

Woda musiała się dostać tego lata lub jesieni. Zeszłej zimy podczas -30 bylo ok.

Nie ma co na hamulcach oszczędzać.

Zamówiłem nowe servo TRW bo takie samo było zamontowane.