Skocz do zawartości

BMW X3 czy może Audi Q5? Dylemat przed zakupem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam dylemat przed zakupem.

Szukam używanego samochodu z rocznika 2014, diesel 2.0 średniej wielkości SUV.

Mam dwóch kandydatów, bmw x3 i audi q5. Czy ktoś z was może coś więcej napisać o awaryjności tych samochodów? W audi straszą awaryjnością skrzyni stronik. W bmw myślałem celować w model po lifcie z nowym silnikiem B47.

Sam w F10 mam N47 i poza problemem z wymianą rozrządu raczej nic się nie dzieje. Czy w B47 do wymiany łańcucha też trzeba wyjąć cały motor? Skrzynia ZF w BMW raczej ma bardzo dobre opinie.

Opublikowano
Procedura wymiany rozrządu jest identyczna awaryjność rozrządu podobno znacznie mniejsza...
Opublikowano

fan BMW podpowiada Audi... :wink:

Mam ,,leciwe'' Q5, użyte materiały i dokładność wykonania wytrzymują próbę czasu znakomicie. Do tego kilka rozwiązań, których wciąż nie ma BMW (przesuwana kanapa, rewelacyjnie prosta regulacja podłokietnika, zasłona w szklanym dachu, itp.).

Opublikowano

Niecałe 2 miesiące temu podobne dylematy skończyły się zakupem X3 (ponownym). Również przeglądałem możliwe fora pod kątem odpowiedzenia sobie na pytanie - co następne i dlaczego nie BMW :) (mam jeszcze E83).

Obejrzałem Q5, przejechałem się, następnie to samo z X3 i wygrało X3.

Zgodzę się z przedmówcą, że jakość materiałów może być lepsza w Audi. Ale niestety to raczej kwestia oszczędności w BMW ponieważ w serii E jakość jest w mojej ocenie dużo lepsza.

Mechanicznie chyba nigdy nie da się ustalić co lepsze, qutro Audi czy xdrive BMW. Przyjmijmy, że na potrzeby miejskiego SUV-a oba dają radę. Ponieważ E83 nie grzeszyło wielkością w środku, bardzo zwracałem uwagę na przestrzeń. Akurat tak się złożyło, że miałem do wyboru każdego z rocznika 2012. Subiektywnie (wiem, cm grają rolę), w BMW czuję się swobodniej, mimo tego, że Audi miało eletrykę foteli (precyzyjniejsze ustawienie) a w BMW tego nie mam. Z tyłu również jest ok i chyba bym nie gloryfikował tak przesuwnej kanapy. Albo trochę większy bagażnik, albo mniej miejsca na nogi z tyłu. W ogóle wydaje mi się, że bagażnik BMW jest lepiej rozplanowany i ma foremniejsze kształty. To chyba zasługa bardziej pionowej konstrukcji pokrywy bagażnika.

Deska rozdzielcza, z racji większej świeżości to atut Audi, ale znów zacznie się dyskusja o gustach. Bo jeśli chodzi o ergonomię, jest bardzo dobrze.

Silniki: porównanie 2.0 TDI z 2.0 D w moim przypadku lepiej wypadło dla BMW ze względu na to, że mniej pali. Wiem oczywiście, że oba trochę muszą spalić, ale różnice dochodzące do 1 l są już zauważalne (i nie, nie żalę się, że w cyklu mieszanym pali 7,5-7,7, jest ok).

Koszty części podobnie (tak w ASO jako na rynku wtórnym). Choć wydaje mi się, że w przypadku chęci zmian, doposażania oraz dłubania w elektronice (uaktywniania niby niedostępnych opcji) łatwiej jest z BMW. Oceniam przez pryzmat różnych dyskusji w sieci i opisów dla każdej z marek.

Wg mnie BMW lepiej jeździ (prowadzenie, komfort - bardziej mi odpowiada sprężyste zawieszenie X3 niż nastawione nadal bardzo mocno na komfort Q5), skrzynia również dla mnie lepiej działa. Choć na 1 biegu wydaje się ospałe.

Pomimo tego, że oglądane przeze mnie Q5 było lepiej wyposażone (m.in elektryka foteli, dodatkowe oświetlenie wnętrza, dach szklany) to było z Francji, miało 180 kkm i nie było tknięte przez blacharza i lakiernika, natomiast kupione X3 jest z Polski, ma aktualnie niecałe 142 kkm (138kkm przy zakupie), ma trochę mniej wyposażenia (ale z rodzaju mniej wykorzystywanego) ale za to dodatkowy komplet kół, miało niewielką szkodę, (naprawioną w ASO) i pełną historię. Oba były w podobnych cenach.

Zapewne również wygrał już mimo wszystko sentyment do marki, pomimo niewielkiego stażu jaki mam.