Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Odme tak naprawdę co 2 lub 3 zm oleju się powinno wymieniać ale racjonalnie można co 5 wymianę. Jeśli tego nie robiłeś w tym okresie to i tak musisz więc nie jest to ślepo wydana kasa. Jej tak nie sprawdzisz. Może być nieszczelnosc której nie zobaczysz. Może sam separator być nieszczelny i powodować problemy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1. Co konkretnie sprawdzić i jak, tzn. jakie parametry i czy wystarczy do tego przejechanie się z INPĄ ??? (Mam gościa tylko z takim programem)

2. Węże od odmy oprócz wzrokowo jak jeszcze mogę sprawdzić? nie ma do nich dostępu.. (ew. wymiana odmy z wężami mogłaby coś pokazać tylko nie chciałbym na początek eksperymentować za 400 i pól dnia roboty)

1. Korekty na zimnym i po rozgrzaniu, wolne obroty, sondy tak samo, kontrolnie jeszcze masę powietrza po rozgrzaniu na wolnych obrotach oraz podczas przyspieszania z gazem w podłodze bez odpuszczania na 3 biegu.

2. Możesz próbować odkręcić korek oleju po rozgrzaniu silnika i opisać jego reakcję, ale ogólnie jest tak jak napisał danielxc717

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Korek oleju- na ciepłym silniku na wolnych obrotach po podniesieniu i puszczeniu czuć że jest delikatnie zasysany, ale naprawdę delikatnie, żadnych odgłosów typu buczenie rurek nie ma, nie ma tez żadnej reakcji w pracy silnika- cały czas pracuje równo i jednakowo, nie ma zachwiania obrotów w czasie otwierania i zamykania korka (podnoszenia i przymykania)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teoria mówi, że przy sprawnym układzie odpowietrzania skrzyni korbowej powinien zafalować, z ciekawości sprawdzę jak to wygląda u mnie dzisiaj wieczorem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ok sprawdz, ja juz zglupialem z ta odma jedni mowia ze jak nie ma reakcji w obrotach to jest ok drudzy ze jak jest... Zobacz jak u Ciebie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jednak dzisiejszy wyjazd mi wypadł, więc dopiero jutro dam znać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sorry, że tak późno, ale siedziałem w domu z dzieciakami. Silnik rozgrzany i po odkręceniu korka obroty rosną o jakieś 100 rpm, słychać lekkie wycie i delikatnie nierówną pracę silnika (falowanie).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Mam rozumieć, że odmę masz wymienioną i takie objawy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wymieniałem, takie auto kupiłem i jest sprawne, nie ma do czego się przyczepić jeżeli chodzi o pracę silnika i jego kulturę. Zbieram się do zamówienia wersji zimowej i zajrzę tam jak pojawią się objawy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
byłem ostatnio u gaziarza i podpiął jakieś swóje małe urządzenie do OBD i mówi że widzi błąd "odcięcie wtrtsku 5 cyl." (a wcześniej INPA pokazywała "wypadanie zapłonu 5cyl.")
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od początku o tym pisałeś, wyklucz jeszcze wtryskiwacz albo zacznij od odmy skoro nie ma żadnej reakcji na odkręcenie korka na rozgrzanym, z reguły wtedy wywala błędy na większej ilości cylindrów, ale może u Ciebie akurat jest tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL