Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy i koleżanki,

Zmieniłem auto z E46. na E87 więc przeszedłem na tego działu naszego forum.

Mam silnik M47 163KM (bez dpf fabrycznie) - mam spalanie na poziomie 12 litrów na 100 km.

Wymieniłem ostatnio oba termostaty bo silnik się nagrzewał do max 60 stopni. Teraz jest elegancko bo ma 90 stopni.

Wydaje mi się, że to spalanie przy mojej jeździe (a jeżdzę spokojnie, nie szaleje) zwłaszcza po mieście pali za dużo.

Komputer nie pokazuje błędów. Co można sprawdzić aby znaleźć przyczynę takiego spalania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A napisz jeszcze jak wygląda twoja dzienna jazda? Jazda po miescie 5km i gasisz? Te spalanie rozumiem ze liczone z dystrybutora?
Opublikowano

moja dzienna jazda:

rano jade do pracy 15 km i po południu wracam 15km. Cały czas miasto. Komputer w aucie pokazuje 11,8/12 l/100. Czasami na miasto wyskoczę.

Z dystrybutora to wychodzi tak: zatankuję za 100 zł i przejeżdżam 200 km

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To zatankuj do pełna do pierwszego odbicia. Przejdz chociaż ze 300 km i uzupełni do pełna i wylicz spalanie, bo ten komputer to trzeba sprawdzić. Za 100 zł to mo nic nie mówi. U mnie litr diesla kosztuje jakieś 4,65. Aby wyliczyć spalanie potrzebujemy ilość kilometrów przejechanych na danej ilości paliwa, najlepiej jak najdokładniej.

Twoja droga nie jest najgorsza, bo 5 km przejeźdźasz już autem nagrzanym do 90 stopni, więc powinno być trochę mniej, ale do 7 litrów to nie zejdziesz.

Opublikowano
Sprawdzę tak jak mówisz. Jakbym miał 8-9 to by było Ok. No ale 12 (oczywiście wg kompa) to dużo.
Opublikowano
Mi taki sam samochód z ty samym silnikiem po mieście spala 7,8 litra. Sprawdzone na tankowaniach do pełna dwa razy. Komputer pokazuje 8,2 więc w miarę podobnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To napisz jeszcze jak to wygląda. Ja jak jeźdze 5km wyłączam silnik, po 8 godzinach to samo to pali mi kolo 11. Silnik jest cały czas nie dogrzany. Jak jeździsz po mieście dogrzanym silnikiem to spalanie masz dużo mniejsze. Napisz jak wygląda twoja jazda, bo tak to kolega nie ma jak porównać.
Opublikowano
Generalnie to na tą chwile to żona jedzie 3km z synem do żłobka i za chwile wraca. Dochodzą do tego jakieś krótkie trasy po mieście między sklepami i tyle. Najdalej gdzie auto leci to jakieś 10km raz na tydzień.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może dlatego, że m47/n47 to najmniej awaryjny silnik w e87? :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tez lubię te silniki i uważam że są na prawdę ok, mimo krążących negatywnych opini. Też kupiłem diesla bo miałem daleko do roboty. Zmieniłem robotę i jest pod nosem. A auto zostało:)
Opublikowano
gelu1 to po co kupiłeś diesla do takiej jazdy :duh: Benzyna by ci spaliła podobne ilości paliwa.
Opisywałem sytuacje teraźniejszą. Za dwa tygodnie żona wraca do pracy i ma 35km w jedna stronę ;) Wtedy spalanie jeszcze spadnie, choć kto wie bo nogę ma ciężka :mrgreen:
Opublikowano

Czy ktoś mógłby oblukać filmiki z livedata i powiedzieć czy jest na nich coś nie tak w pracy silnika bo mi dużo pali oraz czy przeplywka jest dobra. Filmiki z inpy:

Nagralem prace silnika po rozgrzaniu. Jeden fil po rozgrzaniu do ponad 70 stpni:

Drugi film nagralem po rozgrzaniu do ponad 80 stopni :

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aby coś wyłapać trzeba to zrobić podczas jazdy, 4 bieg i gaz w podłogę bez odpuszczania, zakładka f6 po wejściu w silnik. Na razie widać, że coś masz nie tak z egr, jest ograniczony/zaślepiony?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fizycznie to wiadomo a jeżeli jest ograniczony to w ista to widać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL