Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mecze się z moją n42 już kolejny rok i próbuje znaleźć rozwiązanie na mój problem. Samochód podczas odpalenia silnika rzęzi przez ok 2 sec. Jeśli go zgasze od razu i odpale jeszcze raz jest ok. Czasami też zdarza się że z zimnego jest ok ale gdy przy rozruchu obroty spadają z 2tys do około 1 tys to w okolicach 1,5tys pojawia się dziwny dźwięk tarcia.. Jeśli jeżdżę na odpalinym silniku z rzęrzeniem to silnik ma problemy z utrzymaniem równych obrotów. Ponowny rozruch silnika i jest ok. Jedyny błąd jaki sporadycznie się pojawia to camshaft sensor inlet.

Do tej pory wymienione:

-camshaft sensor

- silniczek valvetronica + valvetronic z wałkiem ssącym

- komplet rozrządu

- świece i cewka

- głowica + uszczelniacze

Pomysły mi się skończyły i mechanikom też.. przychodzi mi do głowy jeszcze rozrusznik.. może ktoś ma jakieś pomysły?

Opublikowano

U mnie czasem jest to samo, różnie raz odpali ok, raz ze zgrzytem. Też jestem po remoncie głowicy, wymianie odmy i rozrządu.

Podejrzewam że olej w momencie rozruchu nie dociera wszędzie, szczególnie jak jest zimno. Jak kupiłem auto miałem castrol zalany i występowało zawsze, zalałem millersa i występuje to losowo. Czytałem że ktoś walczył 2 lata z tym i nie znalazł przyczyny, Vanosy ponoć też wymieniał..