Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś dłuższego czasu trochę irytuje mnie buczenie pochodzące spod samochodu przy stałej prędkości, nie jestem w stanie sprecyzować dokładnie przy jakiej i na którym biegu bo róznie to słychać, jednak występuje to gdy nie przyspieszam ani hamuje, jadąc z prędkością np 60 km/h i trzymając lekko gaz tak aby obroty utrzymywały się na ok 1600 obr, wtedy buczy gdy minimalnie dodam gaz albo puszcze to buczenie cichnie i go nie slychać. Dodam ze tego dźwięku nie ma na zimnym silniku, dopiero jak się autko troche nagrzeje. Skrzynia pracuje całkowicie bez problemu, redukuje, zmienia biegi rusza itp absolutnie bez szarpnięć i działa jak należy. Błędów żadnych nie ma. Wymieniałem podpore wału oraz olej w dyfrze w którym nie było żadnych opiłków. Jakies sugestie? W internecie nie znalazłem odpowiedzi, coś było o konwerterze w skrzyni ale myślę ze ok 5 tyś. km na takim buczeniu bez problemów by sie nie obeszło jeżeli to by było sprzęgło.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno nie niesie się to spod maski? Może to wisko? Na postoju jak przytrzymasz gaz to nie ma tego dźwięku?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Napewno nie spod maski, dzwięk jest tylko pod obciązeniem silnika i wydaje się dochodzić gdzies z okolic skrzyni lub wału, trudno powiedzieć bo podczas jazdy słychać to jakby w całym aucie ale nie jest to silnik ;( Jadąc ze stałą prędkością buczy i minimalne puszczenie gazu powoduje ze dzwiek ustępuje, czasami dodanie też ale dziwek zaczyna się od 1500 obr do ok 2000 w tym zakresie buczy z większą lub mniejszą częstotliwością proporcjonalnie do ilosci obrotów silnika