Skocz do zawartości

M54B30 Zaczął dziwnie pracować - drga podczas dodawania gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Najpierw się pochwal jakiej firmy masz czujniki wałków. VANOSA to bym podejrzewał w ostatecznej ostateczności i to raczej by musiała być ingerencja w niego, kogoś już wcześniej bo sam VANOS raczej się nie przestawia...
  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Glowy nie dam. Jest szansa sprawdzic miernikiem czy jest tam napiecie? Nie wiem ile idzie na czujnik czy probowka 12v pokaze cos?
Opublikowano
Dodatkowo w INPA Live Data możesz podejrzeć pracę VANOSA. Jeśli się nie mylę to jeśli któryś z czujników wałka nie działa, będzie to widać w programie, wałek nie zmienia stopni. Dodatkowo możesz sprawdzić zakresy w stopniach pracy VANOSA czy są prawidłowe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Drugi screen wskazuje na lewe powietrze, więc sprawdź dobrze dolot, najlepiej przez próbę dymową. Jeżeli chodzi o vanosa to ze zdjęć nic się nie dowiemy. Zmieniają się wartości jak dodajesz gazu? Ale skoro jest błąd wydechowego to on musi stać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No wlasnie zapomnialem dodac, ze vanosy stoja i to mnie zdziwilo. Czyli musze sprawdzic szczelnosc dolotu jednak. W ktore miejsce wpina sie podczas proby dymowej?
Opublikowano

Duże korekcje na plus. Lewe powietrze to tylko jedna z wielu możliwości.

Może być również za niskie ciśnienie paliwa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz przejrzeć typowe miejsca, w których pojawia się nieszczelność, może uda Ci się zlokalizować bez dodatkowych testów. Zrobiłeś jak pisałem odnośnie vanosa? Odpaliłeś silnik z wcześniej wciśniętym pedałem gazu? Jest poprawa?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak odpalilem z gazem i nie zauwazylem zmiany. Pytanie czy to mialobyc odpalenie z gazem delikatnie wcisnietym, czy mocno, jak dlugo mialem trzymac gaz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przed samym odpaleniem wciskasz do dechy a jak odpali puszczasz. Miałem przypadek złego ustawienia vanosów po regeneracji i błąd czujnika, chyba też na wydechu. Przy takim myku vanos ożywiał się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Na zimnym czy cieplym silniku? Dla samego silnika zdrowsze jest na cieplym takie akcje robic, jakby wskazywala logika, ale pytanie jak robiles, ze dalo jakis efekt?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale tu nie chodzi o to żeby wkręcić go na wysokie obroty, wciskasz gaz przed przekręceniem kluczyka, trzymasz aż silnik nie odpali i od razu puszczasz. Nie ma znaczenia czy ciepły czy zimny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dobra sprawa ma się tak. Samochód był ciepły i zrobiłem tak, że włączyłem zapłon skasowałem błąd inpą, następnie wyłączyłem zapłon i odpaliłem tak jak pisałeś. Samochód chodził ok błąd się nie pojawił, a do tego podpiąłem inpę na odpalonym silniku i normalnie pokazywało pracę vanosów, już byłem zadowolony i zaraz cyk poczułem, że coś silnik dziwnie zaczął pracować i zatrzymały się wykresy i wywaliło błąd.

Teraz pytanie czy pierwszy i drugi czujnik jest wadliwy czy raczej jak działało chwilę i znowu wywaliło błąd to będzie wina czegoś innego. Natomiast jak zaczęło działać i pokazywać wszystko to chyba można odrzucić źle ustawione vanosy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Vanosy do ustawienia lub regeneracji jak nie było to robione, czujniki zostaw w spokoju, w ten sposób je wykluczyłeś.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Vanosy mozna ustawic? Z tego co widzialem to ludzie nawet je sami wyciagaja, wymieniaja wszelkie uszczelniacze i zakladaja spowrotem bez zadnych specjalnych narzedzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale to nie kwestia uszczelnień, tylko ewentualnie złego ustawienia rozrządu. Jeżeli oczywiście jesteś pewien sprawności Twoich czujników.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętaj, że nic nie jest wieczne a szczególnie ślizgi i sam łańcuch, koła też zużywają się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL