Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem ze swoim E91 2005r 320d m47 163km z dpfem. Problem polega na tym że tylko na ciepłym silniku faluja obroty. Na zimnym silniku jest spokój. Problem pojawia się nie zawsze, ale coraz częściej. Wtryski sprawdzone, 2 okej, 2 trochę gorsze. Przepływomierz nowy, adaptacja wykasowana. Próbowałem wsadzić stary, ale na nim jest to samo. Egra próbowałem zaslepic ale dalej to samo (egr i przepustnica wyczyszczona). Separator oleju wymieniony, świece i sterownik świec wymieniony.

Już nie mam pomysłu co może mu dolegac. Na kompie zero błędów. Ostatnio zauważyłem że przy wypalaniu dpfa aplikacją kolegi z forum obroty na goracym silniku sa równe. Nie wiem od czego to zależy. Pomóżcie...

Opublikowano

Witam ,

Jakie to jest falowanie - mialem cos podobnego delikeatnie wskazowa chodzila jak sie nagrzal - tez nie zawsze - wtryski perfeckja itp. wymienilem tez zawor regulacji cisnienia na listwie (szukanie innej usterki)

Wgralem - aktualiazacje -nowy soft w BMW - przestal falowac :)

Opublikowano

Z problemem falowania borykam się do dzisiaj. Zrobiłem mega dużo i nadal nie wiem co jest..

- regenerowałem turbinę

- czyściłem filtr DPF K2 Cleaner

- wymieniłem przepływomierz powietrze

- wymieniłem filtr paliwa i filtr powietrza

- wymieniłem chłodniczkę EGR wraz z samym EGR.

Badali wtryski są okey. Jedyne co mi zostało do sprawdzenia do sonda Lambda oraz podgrzewacz, który jest przy filtrze paliwa.

Objawy dokładnie takie same jak u Ciebie.. po rozgrzaniu silnika auto zaczyna falować. Mi nie wyskakują żadne błędy na desce. Na krótkich dystansach jest idealnie. Spalanie w normie.

Opublikowano
Ja zauważyłem że falowanie występuje tylko wtedy gdy na zewnątrz jest około 0*C. Jak były ostatnio takie 2 dni co temperatura była około 10*C, falowanie nie występowało. Teraz wlałem LM spulung i wymieniłem filtr paliwa. Jest lepiej, falowanie występuje rzadko, ale występuje... Nie wiem o co chodzi, u mnie też zero błędów, wszystkie parametry w normie. Chyba trzeba się przyzwyczaić i przeczekać do wiosny :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz wlałem LM spulung i wymieniłem filtr paliwa. Jest lepiej, falowanie występuje rzadko, ale występuje... Nie wiem o co chodzi, u mnie też zero błędów, wszystkie parametry w normie. Chyba trzeba się przyzwyczaić i przeczekać do wiosny :roll:

Jak po wlaniu lm diesel spulung jest lepiej tzn., że te trochę gorsze dwa wtryskiwacze są słabe. Podaj korekcje na rozgrzanym i zimnym silniku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.