Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Obecnie jeżdżę x5 3.0si zamierzam zmienić na używaną tak do 150 tys.zł x6 w benzynie . Zastanawiam sie na silnikiem 3,5 co sądzicie o tym silniku? Diesel nie wchodzi w grę. Auto tylko na trasy , roczny przebieg max 8 tysiecy. Obecna fura na trasie nie przekraczając 140km/h paliła mi 10.2. Trasa Chorwacja Polska Chorwacja. 3,5 pali podobnie? Jak z awaryjnościa tego silnika? Dzieki za wszelkie komentarze z informacjami o tej furze.

WWW.POLISAOGL.PL
Opublikowano

To prawda ,silnik 3.0. Moim zdaniem rewelacja, w dwóch lekkich X3 niemal latał ... i pali tyle samo co 2.0 (28i)

Polecam :-)

Opublikowano

Mam X6 35i 306KM N54 2009 wersja europejska od trzech lat, kupiony z przebiegiem 94tys. km, teraz 115tys. km, także przebiegi robię Nią podobne do Twoich. Mam też inne auto do zadań specjalnych typu wyskoczenie na zakupy ;)

Ja wcześniej się naczytałem o tym silniku i tylko taki chciałem. Oszczędny, dynamiczny, przy odpowiedniej eksploatacji bezawaryjny. Amerykańce mają problemy z VANOSami, ale to głównie przez ich gorsze paliwo i wymianę oleju co 30tys. Choć czytałem, że często wystarczy ich przeczyszczenie, zamiast wymiany. Olej wymieniamy co 10tys lub po roku, nie katujemy na zimnym (po to masz temp. oleju zamiast spalania chwilowego) i nie powinno być żadnych problemów z silnikiem.

Jeśli masz benzynę, to wiesz, że po 100tys km staje elektryczna pompa wody. Moja stanęła bodajże przy 107tys bez żadnych oznak zużycia. Wymieniamy tylko na nową, oryginalną i mamy spokój na następne 100tys km.

Wczoraj wróciłem z gór, 640km, w tym 3 dojazdy po 20km na czeskie stoki, co na pewno podniosło spalanie. Zimny silnik i krótkie dystanse po górach. Spalanie po sprawdzeniu na stacji wyszło 11,3. Na zimowych 255/50/19. Próbowałem się też na trasie z G30 540d=nie ta liga :oops: i X5 E70 35d=X6 górą :)

Jakbyś miał więcej pytań to pisz na PW o numer telefonu, pogadamy

Opublikowano

Dziękuje za przydatne informacje, czyli zmieniam na x6, swoją w x5 wystawiam w styczniu na sprzedaż i szukam x6 .

Pozdrawiam

WWW.POLISAOGL.PL
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam.

podbijam temat, też zastanawiam się na x6 3.5i. Powicie jakie macie spalanie w mieście stoję przed wyborem benzyna 3,5 a diesel 3,5