Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tydzień temu kupiłem auto BMW e46 coupe 325Ci w automacie.

Jest to moje pierwsze BMW, wrażenia z jazdy bezcenne w pierwszych chwilach jednak w momencie zauważenia spalania moja radość osłabła.

Po mieście przy bardzo delikatnej jeździe wyszło ponad 18l benzyny.

Czytałem tematy na forum wszystkie jakie się dało, byłem na 2 kompach lecz dalej nie znalazłem konkretnej przyczyny i rozwiązani. Będę szukal kolejnego specjalisty lecz wcześniej postanowiłem poszukać osób które mogły mieć podobny problem.

To moje pierwsze BMW więc nie mam porównania jednak spalanie wygląda że mam ogromne, do tego muli go podczas przyspieszenia.

Błędy na kompie które się pojawiły to:

- Czujnik walu przy zaworze wydechowym, sygnał.

(według mechanika po sprawdzeniu na kompie wszystkie czujniki działają dobrze)

-Wal rozrządu wylotowego Vanos, zablokowany

(podobno to problem z Vanosem ale nie jest pewny, Na forum nie widziałem informacji żeby powodował tak duże spalanie)

-Sygnal walka rozrządu, dolot

(podobno działa też dobrze, błąd niby przez Vanosa)

Sprawdzę co powie kolejny "specjalista"jednak lubię sprawdzić również z innego źródła, miał ktoś podobny problem?

Dodam że sondy sa nowe i wszystko inne działa na kompie sprawnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli masz błędy czujników wałków rozrządu to oba vanosy nie pracują, chyba, że skasował i nie wracają. Przeczyść elektrozawory i zamień miejscami. Jaki masz przebieg? Mogą to być vanosy ale nie muszą, może to być kwestia prawidłowego ustawienia rozrządu. Jak podajesz błędy to razem z kodami a najlepiej zrzuty z programu diagnostycznego inpa, są opisy dodatkowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki za informacje, jak będę oddawał auto do mechanika to podpowiem mu żeby na to zwrócił uwagę.

Przebieg to 216 tysięcy, głowy nie dam że oryginalny. Mechanik powiedział że jeżeli przebieg jest oryginalny to VANOSy przy takim przebiegu nie powinny jeszcze szwankować.

Screenów niestety nie mam, będę pamiętał o tym na przyszłość.

Brak mocy w obecnej chwili jakoś mnie bardzo nie przeraża, póki co najgorsze jest to spalanie 18-20l po mieście bez korków.

Opublikowano

Cześć,

Sprawdziłem jeszcze raz auto ale tym razem w profesjonalnym serwisie BMW, trochę więcej wzięli za sprawdzenie komputerowe ale przynajmniej dokładnie zdiagnozowali problem.

Walnięty był czujnik wałka rozrządu wylotowy. Zamontowałem czujnik FEBI, spalanie się poprawiło i mam wrażenie że auto odzyskało moc.

Opublikowano
Przy okazji podjedź sobie na jakąs hamownie, koszt 100 - 150zł a przynajmniej bedziesz wiedział w jakim stanie jest mniej wiecej silnik i czy w przyszłości doszukiwać się np z vanosem, bo to częste usterki w tych silnikach :) Ogólnie ten silnik powinien konkretnie rwać do przodu :D