Skocz do zawartości

320i problem z silnikiem na postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mój problem polega na tym,że jak odpalam silnik i tak chodzi na wolnych obrotach z 2-3 minuty to po tym czasie zaczyna dziwnie chodzić,obroty zaczynają lekko falować,auto całe drży zupełnie jakby nie chodził na wszystkie cylindry,to samo występuje jak na chwile robię postój i silnik mimo że zagrzany dalej po tym czasie tak dziwnie pracuję.Po ruszeniu natomiast dalej tak dziwnie chodzi,zamula i nie ma mocy lecz po przejechaniu kilku kilometrów lub jeździe na wyższych obrotach problem znika.Co może być tego przyczyną?
Opublikowano

może wypadają zapłony.

możesz małe testy zrobić sam, jak silnik tak dziwnie chodzi to możesz odpinać cewki po kolei i patrzeć co się dzieje. Jeśli przy odpięciu którejś cewki się sytuacja nie pogorszy to znaczy że przy tym cylindrze jest problem.

świece w jakim stanie, można wykręcić i obejrzeć jak wygladają.

a podstawa to diagnoza komputerem.

szukam
Opublikowano

Odmę wymieniałem 3 tygodnie temu to raczej nie to.

Co do wypadania zapłonów,po podłączeniu do komputera wyskakują wypadające zapłony na 4,5,6 cylindrze ale po teście z cewkami i przeczyszczeniu świec problem dalej występuję,co jeszcze może być przyczyną wypadania tych zapłonów?

Opublikowano

Sprawdziłem cewki i bez efektu czyli to raczej nie one.Dolot szczelny więc to też raczej nie to.

Lecz po wjeździe na kanał zauważyłem,że na katalizatorze jest małe pękniecie i wydostają się tamtędy spaliny po przyjrzeniu się słychać również takie cykanie czy te wypadające zapłony to może być wina nieszczelnego wydechu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.