Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakieś 2 miesiące temu zakupiłem E61 535d 2005r. do dnia dzisiejszego borykam się z dwoma błędami które po usunięciu i przejechaniu się powracają...

Błąd 41AB oraz 4501

Dodatkowo auto w okolicach 200km/h wpada w tryb awaryjny i pojawia się błąd przeładowania.

Wymieniony był czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze dolotowym (o ile dobrze pamiętam) i niestety dalej to samo.

Dodam że DPF i katy wywalone z auta.

Dodatkowo moc to 290KM i 610nm (niestety wykresu z hamowni nie widziałem - dostałem tylko info od poprzedniego właściciela...)

http://www.fotem.pl/data/mini/min_d59e835e6379cdd298adcf78048150.jpghttp://www.fotem.pl/data/mini/min_4144d0876b6605e177169cbaad47.jpg

Może ktoś poradzi coś w temacie.

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano
Hej,też mam 535d i też mam błąd 41ab.Polecili mi wymianę czujnika doładowania ale widzę,że nie ma sensu.W serwisie Bmw powiedzieli,że to ma zwiazek z usunietym dpf,że trzeba program zrobić czy coś bo przez to,że nie ma dpf to turbiny się rozbiegaja.Ile w tym prawdy nie wiem..A czujesz spadek mocy?4501 to coś z wtryskami.Jak korekty? No i moze.program kiepsko zrobili? Bo 290km to mało jak lekki program daje 330km.
Opublikowano
Wtryski są okej bo wyciągaliśmy i na maszynie sprawdzane było :/ i cholera wie o co chodzi... tez myśle ze soft może być złe zrobiony :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proponuję przed sprawdzaniem wtryskiwaczy na maszynie chociaż wpisać błąd w google, 4501 to egr, do sprawdzenia czy nie zacina się, jak jest ok to do wymiany przetwornik ciśnienia, oczywiście po wcześniejszym sprawdzeniu przewodów podciśnienia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Sprawdzałem w bazie błędów i 4501 to wtryski.Ale moze źle patrzyłem.Też mi sie wydaje,że może ten konwerter ciśnień.W każdym razie z góry proszę,że jak uda ci sie rozwiązać problem to napisz na forum co i jak,dla potomnych.Bo niestety wiele osób olewa i kolejny temat nie jest wyjaśniony :(
Opublikowano
Proponuję przed sprawdzaniem wtryskiwaczy na maszynie chociaż wpisać błąd w google, 4501 to egr, do sprawdzenia czy nie zacina się, jak jest ok to do wymiany przetwornik ciśnienia, oczywiście po wcześniejszym sprawdzeniu przewodów podciśnienia.

Jutro rozbiorę egr i zobaczę co tam się dzieje, przewody podciśnienia mam wszystkie nowe i nie rozwiązało to problemu