Skocz do zawartości

M54B22 wysokie korekty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z M54B22, na początku bardzo trzęsło silnikiem. Po zrobieniu próby dymnej, znalazłem nieszczelność w kolektorze ssącym. Po jej wyeliminowaniu, znacznie się poprawiło, jednak skład mieszanki nadal jest ubogi i czasami lekko trzęsie.

Na biegu jałowym i przy średnim obciążeniu lambdaintegrator dla obu banków oscyluje wokół 8-15%(sondy oscylują od 0.1 do 0.7x v). Przy pełnym obciążeniu wynosi 11% (wtedy sondy wskazują Ok. 0,8V).

Korekty Dlugoterkinowe wynoszą 15% dla obu banków, a krótkoterminowe nie są stałe i wynoszą od 0.06ms do 0.20ms na banku 1 i od -0.01ms do 0.16ms dla banku drugiego.

Obstawiałem pompę paliwa, ale gdyby ona była zepsuta, nie dawałaby rady przy pełnym obciążeniu i sondy wskazywałyby ubogą mieszankę. Dobrze myśle ?

Kolejny element to przepływomierz. Na jałowym pokazuje Ok 10.0 kg/h, a maksymalnie 420kg/h.

Co zrobiłem do tej pory:

Wymieniłem odme z przewodami, usunąłem nieszczelność i czyściłem przepływomierz.

Kasowałem tez adaptacje paliwowe i przepustnicy.

Co polecacie zrobić?

Jakie powinny być mąka wartości przepływki dla tego silnika ?

P.S. Zasilanie to PB i LPG, testowane na wyłączonym lpg przez pare dni.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nagraj to wszystko a nie opisujesz, tak będzie czytelniej, wklej też błędy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Błędy + korekty po podłączeniu.

FB9_E5_CF8_A5_E6_403_F_8236_AC6_D3_C0_E6_DAF.jpg

054_C9_B88_49_CD_445_E_B23_E_80_C07987_FBF2.jpg

06_E21_A6_D_9393_4116_840_A_84_D711_B0_AA7_A.jpg

4271_E539_76_FD_43_D5_BA9_B_973_C2_A6402_F8.jpg

79_D32_B8_A_4646_4_D91_98_B2_E31_D6228_F35_C.jpg

D26_D1_E8_A_754_F_40_A6_92_CB_DE90320_F9_E3_E.jpg

Następnie skasowałem błędy i adaptacje i wyszło coś takiego jak na dołach poniżej. Drugi film za pare minut.

Filmik po skasowaniu adaptacji:

https://youtu.be/Dav_1E6xubM

Drugi filmik:

https://youtu.be/AKH7P5Uk-qU

Edytowane przez TomaJoe

Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia korekt na poszczególnych wtryskiwaczach.Szczególnie na 6 cylindrze.

Zacznij od podstaw,zamiana świecy,wtryskiwacza,cewki pomiędzy cylindrami np 5 z 6,następnie sprawdzenie ciśnienie paliwa,kompresji.

To jest dość częsty problem tych silników.

Sondy jest ostatnim elementem w spalaniu,więc wszystkie niedomagania mają wpływ na nie,nieszczelność,paliwo itd

Ile bierze oleju na 1000km?

Opublikowano
  • Autor

Cewkę i świece zamieniałem i bez zmian, korekty na 6cyl dalej takie same.

Spalania oleju nie jestem w stanie dokładnie określić, olej wymieniany około 2000km temu i od tego czasu nie widać na bagnecie żeby go ubyło.

Wtryski postaram się na dniach podmienić.

W kwestii pompy paliwa, na filmach tego nie widać, ale wydaje mi się ze gdyby padała pompa albo regulator to również byłoby ubogo w open loop. Aktualnie przy dużych prędkościach obrotowych i pełnym otwarciu przepustnicy sondy zawsze wskazują około 0,8V

Na drugim filmie widać jak duże są korekty po lekkim dodaniu „gazu”.

Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie świec. Ta co była pierwotnie w 6 cylindrze jest po prawej stronie. Świecą po lewej Wyglada tak samo jak reszta świec w silniku.

http://i68.tinypic.com/n2zek5.jpg

Opublikowano

Na drugim filmie widać jak duże są korekty po lekkim dodaniu „gazu”.

Korekty sprawdzamy tylko na biegu jałowym.Na wysokich obrotach korekty są obliczane z wzoru zaczerpniętego z pracy na wolnych obrotach.

Sprawdź jeszcze zawór DISA,(ale nie samą klapkę,ale również podciśnienie)

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli chodzi o test z zamknięciem odpowietrzania, to wyszedł pozytywnie tzn. Klapka się nie otwiera do końca.

Wymieniłem tez czujnik położenia walka rozrządu wydechowy ponieważ wyskakiwał błąd i samochód słabo przyspieszał czasami od 4000 obr. Po wymianie jest znacznie lepiej.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

Zacznę od minusów, nie udało mi się zmierzyć ciśnienia paliwa. Kupiłem tester jednak okazał się być nieszczelny i z manometra ciekło paliwo.

Zrobiłem za to pomiar kompresji i najgorzej wypadł 3 cylinder:

1 - 11,5

2 - 10,8

3 - 10,0

4 - 10,7

5 - 10,9

6 - 10,7

W ostatnia sobotę, odpaliłem zimny samochód (po nocy w garażu, około 20 stopni) i lambdaintegrator podczas jazdy dla obu banków oscylowal przy przyspieszaniu około -20%. Sytuacja uspokoiła się po paru minutach. Po czym wróciłem do domu i nagrałem filmik 1 na postoju.

Sprawdzałem tez DISem napięcie na MAF i przy w pełni rozgrzanym samochodzie wyszło 0,45V

Filmik 1:

https://youtu.be/ysK_dFizlT0

Korekty na gazie z dziś:

http://i66.tinypic.com/2jetcuc.jpg

Ogólnie gaz jest w kiepskim stanie (sam przełącza się na benzynie przy wyższych obrotach,

Nie chce przełączyć się na gaz, itp), ale chyba nie ma sensu nic z nim robić dopóki na benzynie nie będzie dobrze.