Skocz do zawartości

Wymiana Simeringu między visco a pompą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Odkąd mam swoją srebrną strzałę moje życie uległo zmianie ;-)

Zacząłem intensywnie czytać to forum w celu dokształcenia sie.....

Pomogło mi już 2 razy , raz przy wymianie rozrusznika ,drugi w momencie gdy spaliłem sprzęgło :duh: ...........

Teraz znów mam problem, niestety nie moge znaleźć na forum nic co by mi pomogło.

Mianowicie: Miałem, mam?? problemy z chłodzenie - normalka w tych auta.Wymieniłem termostat ostatnio i było ok.Zauważyłem jednak że po trasie gdy auto stoi koło domu "coś mi kapie" to coś to płyn chłodniczy.NA początku mysałem spoko tyle kapania to cały pikuś.

Ale ostatnio z powodu braku płynów(od tego kapania) auto zaczęło sie zapowietrzać na ukłądzie > nagrzewać.

Więc ściągnałem chłodnice wiatraka z visca i ogień korpus temostatu z myślą że silikon dobrze nie pdoszedł pod ścianki i włąsnie stamtąd mi kapie ten płyn.....Jakież było mojwe zdziwienie gdy po ściągnięciu korpusu woda dalej kapała.....kapie ale w miejscu niżej w tym gdzie wychodiz trzepień do visca z pompy.na tym trzepiniu jest wałek paska osprzętu po odkręceniu jego widoczny jest -simering??- w kazdym bądź razie czy ktoś wie jak go ściągnąć i zmienić na nowy?Czy musze wyciągac całą pompe wodną?Czy to w ogołe jest simering czy moze moją pompe trafiło :jawdrop: ........Mam nadzieje żę ktośtro przeczyta i mnie zrozumie :oops:

Z pozdrowieniami ojciec tadeusz :mrgreen:

Opublikowano
Opis usterki niezbyt dobry, ale leje ci się z uszczelnienia pompy i niestety musisz wymienić całą pompę najlepiej na nową. To nie jest uszczelnienie na simeringu na końcu wałka pompy, bo wtedy łożysko pracowałoby zanurzone w płynie a poza tym simering nie wytrzymałby ciśnienia. Uszczelniacz jest między wirnikiem pompy a łożyskiem i go nie widać z zewnątrz. Teoretycznie jest możliwość naprawy pompy, ale trzeba kupic zestaw naprawczy i wciskać wszystko na prasie. Przy takim zabiegu zdarza się, że obudowa pompy pęknie, tak ze nikt tego nie robi, bo za podobne pieniądze kupisz nową pompę.
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info ;-)

Rano pojechałęm do sklepu do znajomego ,zapytałem o cene pompy po zniżkach tylko 110 złotych ;-) bez namysłu zamówiłem ;-) takze jutro czeka mnie składanko małe ;-) najbardzije jednak bo je sie tego ze musze ją znów odpowietrzyć a swojego sposóbu jeszce nie mam ;-/

p.s

z ceną"regenracji" miałeś racje zadzowniłem do HSW z pytaniem ile tyaka operacja by ksoztowała, sprasowanie na trzpień dwóch uszczelniaczy to 170 gratka............

Pozdrawiam