Skocz do zawartości

E87 120d N47 Dziwne dźwięki z nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zdarzył się dziwny problem. Na zimnym silniku przy włączonym nawiewie i tylko podczas hamowania słychać z okolic(a przynajmniej tak mi się wydaje) nagrzewnicy dźwięk jakby coś ocierało. Gdy jadę nic nie słychać a wystarczy że lekko dotknę hamulca zaczyna coś trzeć. Gdy silnik się nagrzeje problem ustaje nawet przy awaryjnym hamowaniu nic nie słychać. Czy mogło dojść do sytuacji że np. mogło tam nawpadać liści lub czegoś innego ?

Z góry dzięki za odp.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Zapytam inaczej. Gdzie znajduje się nagrzewnica i czy ciężko się do niej dobrać ?
Opublikowano
Chodzi o wentylator nawiewu?
Opublikowano
  • Autor
Na przykład. Szukam miejsca z którego mogą dochodzić te dźwięki bo ewidentnie coś tam ociera. Ostatnio zauważyłem że ten dźwięk jest najbardziej przenosi się gdy włączony jest nawiew środkowy. Przy samym nawiewie na szybę jest praktycznie niesłyszalny.
Opublikowano
Do wentylatora i wirnika dostaniesz się przez filtr kabinowy przy podszybiu. A jęśli masz coś w przewodach wentylacyjnych to chyba trzzeba kratki demontować, a tego nie robiłem.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki wielkie za odp. Faktycznie może to się łączyć ze sobą bo to stało się po wymianie filtra kabinowego i coś mogło wpaść przy wyjmowaniu starego.
Opublikowano
Żeby całkiem wentylator wyciągnąć potrzebujesz ściągnąć schowek na rekawaczki. Są filmiki na YT.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za pomoc. Dam znać w razie czego ale nie będzie to prędko bo chwilowo nie mam dostępu do jakichkolwiek kluczy/narzędzi.