Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniałem ostatnio olej. Podobno wlany 0W40 Castrol do diesla. Mam wrażenie, że auto przy dodawaniu gazu drga jakby od silnika lub od napędu - przy niższych obrotach tak jakby wibrowało.

Jaki tam powinien być olej i czy może mieć to wpływ. Znalazłem w konfigiuratorze castrola że 0W30. Auto ma przejechane realne 115 tys.

Opublikowano

Jeśli chodzi o wtryski to były sprawdzane i dawki miały podobno idealne.

A dałem pod kompa bo bardzo tyrkotały na lekkim gazie szczególnie pod górkę na zimnym. Teraz się uspokoił dzwięk z wtrysków jak wlałem zwykłe paliwo i dodatek do diesla z BWM. Zastanawiam się czy wymienić ten olej jeszcze raz na ten 5w30. Znalazłem jeszcze taki Castrol EDGE Titanium FST C3 5W-30 - czy nie będzie lepszy od shell. Wypada na pewno drożej niż shell.

• Moderatorzy
Opublikowano

Terkotanie - był wątek o tym. Kilkukrotne czyszczenie wtrysków (dolewka do paliwa) preparatem BMW lub Liqui Molly Diesel Spulung powinno załatwić sprawę, jak nie to przygotuj się na duży wydatek związany z wymianą / czyszczeniem wtrysków.

0W jest lepszy dla srogich zim, których u nas nie ma...

Droższy olej nie znaczy (zawsze) lepszy... Jak chcesz się szarpać z kasą to wydaj na MOTUL 8100 X-clean+ 5w30..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ostatnio zainwestowałem w taki wynalazek: Millers Oils EE Longlife 5w30. MIało być super tj. mniejsze opory tarcia i mniejsze zużycie paliwa. Tego ostatniego niestety nie potwierdzam :-(. Klekotanie na zimnym też jak było tak jest chociaż staram się jeździć na V-Power od shell'a. Może faktycznie ta dolewka do diesla coś da.

Ciekawe, co jest lepsze preparat od BMW czy od Liqui.

Opublikowano
Najmocniejszym preparatem będzie ten - liqui moly diesel spulung pro-line. Stosowałem na swojej x3 ( benzyna ) preparat bmw do 3 kolejnych tankowań ( efekt taki, że trochę poprawiły się czasy wtrysków , ale cykanie na zimnym zostało ) dopiero zastosowanie liqui moly serii pro-line kilkukrotnie pozamiatało mi we wtryskiwaczach. Teraz jest cicho a czasy jak w nowym aucie. Oczywiście dolewałem preparat dedykowany do benzyny.
  • 4 miesiące temu...