Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część jestem tu nowy i mam nadzieje że nie naruszam żadnych zasad.

Kupiłem swoje pierwsze BMW jakim jest E87 FL 116i 115km.

Mam z nią 3 problemy.

Pierwszy dotyczy bardzo delikatnych szmerów ( chrobotania) gdy pedał sprzęgła jest wciśnięty.

Kolejny dotyczy sporadycznie haczącego się drążka zmiany biegów przy wrzucaniu biegu pierwszego oraz wstecznego.

Ostatni dotyczy stuków które występują gdy ruszam z miejsca przy delikatnie zbyt niskich obrotach ( tylko w tej sytuacji)

Proszę podpowiedzcie laikowi co to może być i ile szacunkowo naprawa tych 3 rzeczy może kosztować.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Najlepiej jakbyś wrzucił jakieś nagrania - dużo ułatwi w "internetowej diagnozie"

Pierwszy objaw jak dla mnie to padnięte łożysko oporowe, najbardziej je słychać na pół wciśniętym sprzęgle.

Drugiego nie bardzo rozumiem, a trzeci objaw to może wynikać od łożyska - sprzęgła bądź dwumasu (spróbuj oprzeć się przednimi kołami o jakiś krawężnik i płynnie po woli na niego wjechać - przy sprawnym układzie nic nie zaszarpie, ani nie stuknie).

Pozdrawiam

Opublikowano

Na drugi objaw trzeba wymienić płyn hamulcowy i olej w skrzyni.

Jeśli nie pomoże mogą być uszkodzone synchronizatory.

MADE IN PRL