Skocz do zawartości

F10 Skrzynia GA8HP-45Z Dziwne obroty silnika - konwerter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Wczoraj w trasie skrzynia zaczela sie dziwnie zachowywac. Zaczalem miec wrazenie jakby 'slizgalo sie sprzeglo' tak jak w manualu. Podniosl troche obroty, przecigal biegi. Przy pred. 140 km/h jak odpuscilem gaz to od razu obroty spadaly na nominale jak na biegu jalowym w okolo 1 tys :(. Dlugo nie myslac mysle sobie konwerter powiedzial pa pa (przebieg 250 tys.).

Po przerwie na tankowanie skrzynia pracowala bez zarzutow i wszystko wrocilo do normy. Wiec uszkodzenie mechaniczne raczej chyba powinienem odrzucic. Czy spotkaliscie z takim zachowanien? Moze to sterownik?

Dzieki za podpowiedzi.

Opublikowano

Converter lockup clutch: slip too great.

http://i64.tinypic.com/2dl7vqq.jpg

http://i65.tinypic.com/1znv3u8.jpg

Ktos cos?

Mesiac temu warsztat dolewal mi 1L oleju do skrzyni. Olej podobno oryg z ASO. Jak na razie zdarzylo sie to tylko raz.

Opublikowano

Witaj kolego !

Twoj przypadek jest mi znany dokladnie tydzien temu moje f10 523i bylo w serwisie dla skrzyń mialem takie same objawy jak ty z tym, że przy przebiegu 130 000 tyś.

Skrzynia źle zmieniala biegi za wszelka cene jak najwyższy pomimo jazdy pod góre. Oraz efekt ślizgania sie sprzegła, falownie obrotów na postoju i szarpanie na zimnym. Diagnoza sprzęgło do regeneracji, pękniety kosz sprzęgłowy plus popalone tarczki 1 i 2 biegu. Czas naprawy tydzien.

Pozdrowionka

Opublikowano

Zrobilem dzisiaj 1000 km i na szczescie nie potworzylo sie na razie. Obroty na postoju mam normalne. Zobaczymy co przyniesie przyszlosc.

Jak mozna wiedziec jakie koszta?