Skocz do zawartości

złe wskazania po CBS reset - olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

nie wiedziałem gdzie zakwalifikować problem , który próbuję rozwiązać w E60, 2006rok.

Problem dotyczy błędnego wskazania po resecie serwisu olejowego. W samochodzie znajomego po skasowaniu serwisu zamiast wskakiwać 30000 km w którym to kilometry są odejmowane aż do 0, to w tym aucie pokazuje się 0km i kilometry odlicza na minus. :cry:

Powyższe powoduje, że komputer pokazuje cały czas potrzebę wykonania serwisu olejowego + pokazuje przekroczony serwis z uwagi na dystans ze znakiem "-". Nie wiemy, czy ktoś coś dłubał w tym aucie wcześniej i coś namieszał... ale chciałbym jakoś pomóc kumplowi to naprawić prosząc o waszą pomocą i doświadczenie.

Czy ktoś z was miał taki problem, co zrobić aby ponownie dobrze się odliczało, nadmienię że przy wielokrotnym kasowaniu na zegarach serwisu olejowego czasami wskakuje reset 30000,ale po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu znowu pokazuje 0km. Reset CBS za pomocą INPA oraz ISTA kasuje też na 0 tys.

W samochodzie były wymienianie już 3 razy czujniki poziomu oleju (za każdym razem nowe, ostatni z Heli). :( Moim zdaniem ktoś coś zmienił w ustawieniach sterownika, niestety nie wiem jak to odwrócić... :mad2:

Może coś powinno się przekodować? posiadam możliwość podłączenia się przez ISTA, NCSExpert, tool32 , INPA, w NCSExpert, bawiłem się we włączanie np świateł dziennych itp. więc jeśli któryś z w/w programów mógłby mi jakoś pomóc w rozwiązaniu powyższego to bardzo proszę o radę...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zaloguj się NCS-em do zegarów (przez edytor Dummy) tam powinny pokazać się różne interwały, sprawdź jaki masz ustawiony, w E60 akurat tego nie robiłem, ale w E46, E39, E38 nie ma problemu aby to zmieniać
Opublikowano
W module licznika można włączyć/wyłączyć wskazania serwisu oleju jak i zmienić jego typ (mozna wyświetlać procent lub czas zamiast domyślnych kilometrów) ale nie da się zmieniać jego wartości liczbowej.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Jeśli serwis nie chce się skasować poprawnie to znaczy ze coś go "blokuje". Albo czujnik oleju albo komp silnika świruje.

Sprawdź czy to pomoże :

viewtopic.php?f=69&t=283721#p2117484

wieczorem sprawdzę czy to pomogło i dam znać...

Niestety, coś jest nadal nie tak jak powinno. Nic kompletnie się nie zmieniło (używając Tool32) zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Sterownik teoretycznie przyjmuje informacje o zmianie na 15tys. ale w rzeczywistości przy kasowaniu "konewki olejowej" wskakuje na ułamek sekundy 30000km i zaraz pojawia się "0", co ciekawe na IDRIVE cały czas jest "0km" nawet jak na ułamek sekundy po resetowaniu na zegarach pojawia się 30tys to na IDRIVE jest w tym czasie cały czas "0km"

Co do zmiany za pomocą NCS Dummy, nie bardzo wiem jak się tam odnaleźć, w NCS Dummy w sterowniku KOMBI znalazłem informacje o CBR Reset ale nie umiem tego zmienić... rozumiem że to tylko ułatwia nam lokalizacje tego co szukamy, ale zmianę dokonujemy klasycznie poprzez NCS Expert i nadpisanie pustego pliku... ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ułatwia lokalizację i Dummy pokazuje nieco więcej opcji niż klasyczny notatnik i jego edycja
  • 2 miesiące temu...
  • 3 lata później...
Opublikowano
temat można zamknąć, pomogła aktualizacja wersji sterownika silnika i licznika

W jaki sposób to zrobiłeś?

U mnie inspekcja olejowa kasuje się do 0 km i świeci na czerwono. Nie da się skasować nawet ISTĄ.