Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Dzis na podłączonym Torque przez Bluetooth poobserwowalem troche czujników i EGR caly czas wskazywal 4.7% ani drgal. Czy to normalne?

Dodam ze mam problem z emisja spalin, wysokie bardzo HC i CO. Czujniki o2 wydaja sie dawac normalne odczyty.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Opublikowano
podczas jazdy rowniez po rozgrzaniu silnika. Poznizej jest wskaznik EGR Corr - wiec zakladam ze to jest wartosc adaptacji ??? (EGR Corr raz drgnelo na 0.5% a tak to 0.0% caly czas) .
Opublikowano

Sprawdziłem jak to u mnie wygląda na INPIe.

Na zimnym silniku podczas jazdy ze stałą prędkością lub delikatnym rozpędzaniu jest 20-25%, po rozgrzaniu dochodzi do 60%.

Co jakieś 20 sekund wartość spada na 0 na kilka sekund.

Przy depnięciu jest 0%.

Tak jak się spodziewałem to jest to skorelowane z lambdą i trybem spalania (homogeniczny/wielowarstwowy) - im wyższa lambda, tym bardziej się otwiera EGR.

Lambda <= 1 (tryb homogeniczny) - EGR zamknięty.

Teraz pytanie czy faktycznie masz problem z EGRem i jakimś cudem nie wywaliło Ci błędu, czy Torque działa niepoprawnie ;)

A swoją drogą rolą EGRu jest zmniejszenie ilości tlenu jaki wpada do cylindrów - czyli zmniejszenie lambdy (w efekcie zmniejsza się temperatura spalania i wydziela się mniej tlenków azotu).

Jeśli faktycznie EGR jest otwarty cały czas to możesz mieć problem z CO/HC, ale pod warunkiem, że lambda utrzymuje się poniżej 1.

Najwyższą moc silnik osiąga przy lambda 0.85 - 0.9, i jednocześnie są to najniższe wartości jakie możesz spotkać w dobrze działającym aucie.

emisjaspalin-2c423b085b0f7c7e482,0,920,0,0.jpg

Także na siłę można się doszukać jakiegoś związku między EGR a CO/HC, tyle, że ciężko w to uwierzyć jak sondy lambda działają poprawnie i nie sypie Ci błędami.

Ja bym się prędzej skłaniał ku po prostu zalepionemu katalizatorowi trójdrożnemu, chociaż i w tym wypadku powinieneś mieć błąd kata (no chyba że sondę monitorującą masz wyciętą).