Skocz do zawartości

M52tuB25 zbiornik wyrównawczy trze o silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem niedawno e46 i podczas jazdy do domu, kilka km przed domem zaczęła świecić kontrolka od niskiego poziomu płynu chłodniczego, gasła i zapalała się w jakiś odstępach czasu jednak wskazówka temperatury stała ciągle w pionie. Jeszcze przed dolaniem płynu zauważyłem mokrą plamę pod zbiorniczkiem wyrównawczym oraz to, ze jest on bardzo blisko silnika i paska który wytarł dziurę w zbiorniku, wszystko co wolałem na połowie zbiorniczka wylatywało jak z kranu. Kupując sprawdzałem stan płynu chłodniczego i był, więc musiało się to stać niefortunnie na powrocie. Moje pytanie brzmi: czy mam się czegoś obawiać jeśli tego płynu było mało, a wskazówka temperatury była ciągle pionowo? Odwożąc jeszcze kumpla do domu zauważyłem, ze wydobywa się para wodna spod maski lecz obstawiam, ze to płyn który wydostał się przez dziurę w zbiorniczku i parował na czymś ciepłym. Oddając dzisiaj samochód do serwisu spytali się mnie czy samochód był bity bo ten zbiornik rzeczywiście jest blisko silnika, a chłodnica po lewej stronie samochodu nie miała na górze śrubki i chyba to był powód. Mógłby ktoś pokazać mi jak wygląda to u was bo boję się, ze samochód był rzeczywiście bity? Pozdrawiam!

Mam nadzieje, ze nie popełniłem jakiś błędów bo to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To lepiej tu zrób zdjęcie i wklej jak to u Ciebie wygląda.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Chciałbym zrobić, ale oddałem już samochód do serwisu i czekam na telefon. Najbardziej mnie martwi to czy jazda z tym niskim stanem płynu mogła coś popsuć oraz czy samochód był rzeczywiście bity.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pion wskazówki jest od ok 70 do 115 stopni, więc mogłeś przegrzać silnik. Jak powinno to wyglądać zobaczysz po wpisaniu w google m52tub25 silnik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Czyli mogłem przegrzać silnik nawet jak wskazówka była ciągle w pionie? Mam nadzieje, ze to źle zrozumiałem bo się załamię ;/ Mogę to jakoś sprawdzić czy wszystko jest w porządku czy należałoby to oddać do specjalisty?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mogłeś, ogarnij układ chłodzenia i okaże się czy wszystko jest ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mechanik naprawił, chłodnica była źle założona przez co opadła na paski. Cały układ teraz jest szczelny. Dziękuje za odpowiedzi