Skocz do zawartości

Nie działa klamka kierowcy - zamykanie keyless

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, nie znalazłem odpowiedniego tematu więc tutaj.

Stałem się posiadaczem BMW 740i, 2009 rok, silnik N54B30. Zauważam pewne drobiazgi, które nie działają. Jednym z nich jest klamka zewnętrzna drzwi kierowcy. Działa podświetlenie, działa otwieranie bezkluczykowe, nie mogę jednak zamknąć auta dotykając klamki. Po stronie pasażera nie ma problemu z tym. Dodam, że w pilocie jest słaba bateria, ale skoro działają drzwi pasażera, więc chyba nie tutaj jest problem.

Co to może być? Klamka do wymiany jak reszta funkcji działa?

Opublikowano
Do wymiany klamka, w niej jest antena lecz jest to element nierozbieralny. Kolega mial podobny przypadek w f10-ce.
Opublikowano
Po stronie pasażera nie ma problemu z tym. Dodam, że w pilocie jest słaba bateria, ale skoro działają drzwi pasażera, więc chyba nie tutaj jest problem.

Co to może być? Klamka do wymiany jak reszta funkcji działa?

Tak jak piszesz. Tylko i wyłącznie kwestia klamki.

Możesz ewentualnie ją rozebrać i zobaczyć czy nic mechanicznie sie nie uszkodziło, ale to raczej nieduży koszt, wiec nie wiem czy jest warte zachodu.

Opublikowano

Klamki w naszych siódemkach ( piątkach też ) to niestety element bardzo wrażliwy na wilgoć. Efekt własnie jest taki jak piszesz ,a i lustereczka też się nie skladają . W opcji miękkiej poza tym , Że nie mozna zamknąć ( rownież bywa otworzyć ) nic innego się nie dzieje. W twardej zwarcie i przepalony bezpieczni ale też może byc choinka na tablicy .

Kiedyś usiłowalem coś tam w nich pogrzebać , ale dalem sobie spokoj bo temat w zasadzie nie do ugryzienia . Kup np. na allegro czy olx - są w cenie około 300 i więcej pln. Oczywiscie to ryzyko bo ta "nowa" też może nie działać , a handlarz wypnie się. najlepiej odbiór osobisty i wymiana na miejscu - jedna śrubka i 3 minuty . Bardzo prosty temat. Nowa to wydatek > 1200 pln. Moja rada jest taka - jak chcemy żeby klameczki hulały nie myjemy ich myjką ciśnieniową .

Ale przecież już o tym było :mad2: jak pisze kolega Rockybor :cool2: