Skocz do zawartości

530i rosnące obroty (zmiana biegów) i inne probleny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno kupiłem e39 touring 2001r. 530i w manualu z lpg. Dodam, że pierwotnie był to automat.

-Mój problem: podczas jazdy np na 2 lub 3 tys obrotów przy wcisnieciu sprzegla (w celu zmiany biegu) obroty najpierw rosna nawet o 500 obr. a po ok. sekundzie prawidłowo spadają. Martwi i troszke przeszkadza ten wzrost zamiast natychmiastowy spadek. Wiecie co to może być ?

-Druga sprawa, dostałem od gościa siłowniki tylnej klapy (podobno). 2szt wyglądają jak amortyzatorki ze sprężynkami (wydają sie za duże na silowniki), natomiast 1szt wygląda jak gazowy amortyzatorek. Pytanie, które prawidlowo powinny byc zainstalowane? Aktualnie nie mam żadnych.

-Trzecie: dzisiaj w nocy alarm sam sie załączył, w ciagu dnia w pracy 4x samoczynnie, podomykalem wszystko itd. Co moze byc przyczyna?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Co do rosnących obrotów musisz podpiąć czujnik sprzęgła, w seryjnym manualu jest on przy pompce hydraulicznej obok pedału sprzegła, taki płaski kawałek plastiku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro jest po swapie skrzyni to widocznie ktoś tego nie dokończył, sprawdź jak to ma wyglądać w realoem dla manuala.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.