Skocz do zawartości

320d M47 drgania przy ruszaniu, błąd 8 - świece i przekaźnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w mojej e46 przy delikatnym ruszaniu trzęsie cała buda. Sprzęgło jest raczej w dobrym stanie, szybko bierze i z tego co się mówił poprzedni właściciel było wymieniane jakieś 40 tyś km temu. Ostatnio wymieniałem lewą poduchę silnika. Bo trzęsie budą przy gaszeniu troch, Lewa przy unoszeniu silnika wyglądała dobrze. Wiem, że do wymiany mam koło pasowe wału (tłumik drgań), bo przez nie piszczy przy gaszeniu, i zaczęło już pukać. Czy to przez nie może trząść przy ruszaniu? Czy raczej szukać gdzieś przy przeniesieniu napędu? Nie chce nastawiać się, że to dwumasa... Czemu przyjrzeć się na kanale? Tuleja nr 9, podpora wału, łącznik elastyczny, coś jeszcze?

Druga sprawa to błąd nr 8 - Glow plugs also Glow relay defect, świece i przekaźnik świec z tłumaczenia. Czy ten błąd oznacza tylko przekaźnik w skrzynce, czy cały sterownik świec?

Z góry dzięki za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przyczyną drgań zdecydowanie może być koło pasowe. W m47 nie ma sterownika świec żarowych a tylko przekaźnik i od niego zacznij.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

to że ma 40 tys nie znaczy że jest sprawne, może być już tarcza za cienka i docisk jest na końcu swojego ruchu. NIestety bez zdjęcia skrzyni (300-400zł) nie da się tego potwierdzić.

Ale możesz przejrzeć całe przeniesienie napędu bo może się trzaść od koła pasowego i od poduszki, od uszkodzonego łącznika wału, od zerwanej podpory wału, od uszkodzonych tulei dyfra.

Poduszki się wymienia parami, jedna urwana ok, a druga ma 15 lat i jest twarda jak kamień. Zdecydowanie polecam wymianę poduszki.

A przy świecach to przekaźnik, świece można sprawdzić miernikiem, można również sprawdzić dla potwierdzenia czy na zapłonie dochodzi do nich prąd, ale musi być dość chłodno bo one grzeją dopiero jak temp. spadnie w okolice 3 czy tam 5 stopni.

szukam
Opublikowano
W piątek wymieniał będę koło pasowe, wtedy sprawdzę czy do przekaźnika dochodzi wgl prąd. Jeśli odepnę czujnik temp (komp pokazuje wtedy -49 stopni) to świece powinny grzać jeśli dobrze rozumiem ?